Bivši ministar odbrane: ISIL se izvinjavao Izraelu

Ya'alon je bio ministar odbrane od 2013. do ostavke u maju 2016. godine (Reuters)

Tel Aviv ostaje “neutralan” u sirijskom ratu, pa se oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) najmanje u jednoj prilici “izvinila” Izraelu zbog slučajnog napada na njegove vojnike na okupiranoj Golanskoj visoravni, rekao je bivši izraelski ministar.

Govoreći o široj izraelskoj politici “neutralnosti” u Siriji, bivši ministar odbrane Moshe Ya'alon slučajno je priznao da Izrael ima otvoren komunikacijski kanal sa ćelijom ISIL-a koja djeluje na Golanskoj visoravni.

“Bio je jedan slučaj nedavno kad je ISIL otvorio vatru i izvinio se”, rekao je Yaalon, prenosi Times of Israel.

‘Transfer oružja Hezbollahu’

Upitan da objasni tu svoju izjavu, Ya'alonov je ured to odbio.

Izraelska vojska također je odbila komentirati ovu izjavu.

Prema izraelskom zakonu, svaka komunikacija s teroristima smatra se nelegalnom.

Ya'alon je bio ministar odbrane od 2013. do ostavke u maju 2016. godine, a njegovi komentari odnose se, navodno, na prvi direktni incident koji je uključivao sukob Izraela i ISIL-a.

To se desilo prošlog novembra, kada je ćelija Shuhade al-Yarmouka, koja je obećala lojalnost ISIL-u, razmijenila vatru s izraelskim snagama na Golanskoj visoravni.

Iako je službeni stav Izraela u vezi sa Sirijom biti u poziciji neutralnosti, Tel Aviv je nekoliko puta djelovao na sirijske vojne mete kako bi spriječio navodni transfer oružja libanskoj grupi Hezbollah, koju Izrael smatra terorističkom grupom.

Avioni pogodili ‘vojne mete’

Damask je, međutim, rekao da od tih napada korist ima jedino ISIL.

Ranije ovog mjeseca sirijski predsjednik Bashar al-Assad još je jednom optužio Izrael da pomaže “militantima koji teroriziraju našu zemlju”.

Sirija tvrdi da su izraleski avioni pogodili “vojne mete” u blizini Palmire, gdje se sirijska vojska bori protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije