Bivši malezijski premijer mora vratiti skoro 400 miliona dolara

Najib Razak je bio premijer Malezije od 2009. do 2018. godine (EPA)

Malezijski sud odredio je bivšem premijeru Najibu Razaku da podmiri više od 397 miliona dolara neplaćenog poreza u sedam godina dok je bio na vlasti.

Najib je izgubio na parlamentarnim izborima 2018. godine, usred bijesa javnosti zbog navodno raširene korupcije u njegovoj vladi, piše državna novinska agencija Bernama.

Suočava se s višestrukim optužbama za korupciju i zloupoterbu moći povezanih s krađom milijardi dolara iz državnog fonda za razvoj (1MDB), navode malezijski tužitelji, prenosi Hina.

Provedena je i odvojena istraga Ministarstva pravosuđa SAD-a, kako bi se otkrilo koja je imovina kupljena navodno ukradenim sredstvima iz 1MDB-a, što je bio najveći slučaj koji je odjel istražio u okviru svog programa istrage kleptokracije.

Najib odbacuje sve optužbe.

Presuda krajem jula

Sudija Visokog suda Ahmad Bache rekao je da bivši premijeri nisu izuzeti od plaćanja poreza i da Najib mora podmiriti svoj dug vladi, piše agencija Bernama.

Porezne vlasti podnijele su tužbu protiv Najiba prošlog juna za povrat neplaćenog poreza između 2011. i 2017. godine, uključujući penale i zatezne kamate.

Najib je bio premijer od 2009. do 2018. godine.

Osnovao je fond 1MDB, iz kojeg je pokradeno oko 4,5 milijardi dolara, navode američke i malezijske vlasti.

Odvojeni sud treba iznijeti svoju presudu protiv Najiba 28. jula, u prvom od nekoliko suđenja zbog korupcije povezanih s tim skandalom.

Najibova Ujedinjena malezijska nacionalna organizacija (UMNO) neočekivano se vratila na vlast prije gotovo pet mjeseci i ušla u koaliciju predvođenu premijerom Muhyiddinom Yassinom, ali bez Najiba na čelu stranke.

Izvor: Agencije