Oglasi

Bivši malezijski premijer mora vratiti skoro 400 miliona dolara

Porezne vlasti podnijele su tužbu protiv Najiba Razika prošlog juna za povrat neplaćenog poreza između 2011. i 2017. godine.
Najib Razak je bio premijer Malezije od 2009. do 2018. godineEPA

Malezijski sud odredio je bivšem premijeru Najibu Razaku da podmiri više od 397 miliona dolara neplaćenog poreza u sedam godina dok je bio na vlasti.

Najib je izgubio na parlamentarnim izborima 2018. godine, usred bijesa javnosti zbog navodno raširene korupcije u njegovoj vladi, piše državna novinska agencija Bernama.

Suočava se s višestrukim optužbama za korupciju i zloupoterbu moći povezanih s krađom milijardi dolara iz državnog fonda za razvoj (1MDB), navode malezijski tužitelji, prenosi Hina.

Provedena je i odvojena istraga Ministarstva pravosuđa SAD-a, kako bi se otkrilo koja je imovina kupljena navodno ukradenim sredstvima iz 1MDB-a, što je bio najveći slučaj koji je odjel istražio u okviru svog programa istrage kleptokracije.

Najib odbacuje sve optužbe.

Presuda krajem jula

Sudija Visokog suda Ahmad Bache rekao je da bivši premijeri nisu izuzeti od plaćanja poreza i da Najib mora podmiriti svoj dug vladi, piše agencija Bernama.

Porezne vlasti podnijele su tužbu protiv Najiba prošlog juna za povrat neplaćenog poreza između 2011. i 2017. godine, uključujući penale i zatezne kamate.

Najib je bio premijer od 2009. do 2018. godine.

Osnovao je fond 1MDB, iz kojeg je pokradeno oko 4,5 milijardi dolara, navode američke i malezijske vlasti.

Odvojeni sud treba iznijeti svoju presudu protiv Najiba 28. jula, u prvom od nekoliko suđenja zbog korupcije povezanih s tim skandalom.

Najibova Ujedinjena malezijska nacionalna organizacija (UMNO) neočekivano se vratila na vlast prije gotovo pet mjeseci i ušla u koaliciju predvođenu premijerom Muhyiddinom Yassinom, ali bez Najiba na čelu stranke.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.