Bivši komandanti protiv obraćanja Netanyahua

Grupa od preko 180 bivših komandanata u izraelskom sigurnosnom aparatu pozvala je premijera Benjamina Netanyahua da otkaže svoj govor, zakazan u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država za utorak.

Komandanti za sigurnost Izraela, grupa koju čine nekadašnji visoki oficiri izraelske armije, Mossada, sigurnosne službe Shin Bet i izraelske policije, održali su konferenciju za novinare na kojoj su upozorili da Netanyahuova diplomatska politika uništava savezništvo sa SAD-om, ruši moć zastrašivanja i približava Iran nuklearnom oružju.

“Sazvali smo ovu konferenciju kako bi apelirali na premijera Benjamina Netanyahua da otkaže predstojeći govor u Kongresu i da stane prije nego što bude kasno. Nije više moguće kriti jaz sa Amerikancima, jaz koji se ne može prihvatiti. Vjerujemo da to predstavlja jasnu i prisutnu opasnost za bezbjednost države Izrael”, rekao je penzionisani general major Amnon Reshef.

Guranje prsta u oko

“Kada premijer Izraela predstavi kao da govor može da zaustavi Iran u razvoju nuklearnog oružja, on šteti moći zastrašivanja, jer nema ni jednog bezbjednosnog eksperta koji ne shvata da poslije tog govora Iran neće biti distanciran od nuklearne opcije koju pokušava da postigne. Narod SAD-a vidi jaz između zemalja i lidera, narod Izraela ga vidi i ništa manje važno – narod Irana ga vidi”. dodao je on.

Rezervni general major Amiram Levin, bivši zamjenik šefa Mosada, rekao je da mu teško da govori protiv Netanyahua, kome je bio komandant u vojsci, ali je ocijenio da je premijerova navigacija isključena – da je meta u Teheranu, a ne u Washingtonu.

” Lideri govore privatno, a ne vani, na otvorenom. Posjeta i govor su tačno suprotno od toga. Umjesto da radimo ruku pod ruku sa predsjednikom SAD-a, mi idemo tamo da mu gurnemo prst u oko. To vrijeđa ne samo predsjednika, već iznad svega, vrijeđa građane SAD-a koji podržavaju Izrael, ali su prije svega i najviše Amerikanci.”

Levin je dodao da je Iran zadovoljan što će Netanyahu govoriti, jer je Izrael bez nepokolebljive podrške SAD-a u međunarodnoj zajednici strateški mnogo slabiji.

Netanyahuova konzervativna partija Likud je ljutito reagirala na opaske bivših sigurnosnih zvaničnika, rekavši da je to “reciklirana verzija istih generala-ljevičara koji su o obećali mir sa Palestincima i podržavali povlačenje (iz Pojasa Gaze), arapsku mirovnu incijativu, zasnovnu na podjeli Jerusalema i podsticali povlačenje iz Judeje i Samarije (biblijsko ime Zapadne obale ) i Golanske visoravni.

Najavljen bojkot

U saopćenju Likuda je ocijenjeno da su bivši komandanti bili glasnici ljevičara koje su milionima dolara finansirali ljevičari u inostranstvu.

Netanyahuov cilj je da upozori na opasnost od nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom, koji će, kako tvrdi, ostaviti toj zemlji mogućnost da napravi atomsku bombu. On će govoriti u utorak u Kongresu, na poziv predsjedavjućeg Predstavničkog doma, republikanca Jona Boehnera.

Netanyahuovo obraćanje Kongresu nije koordinirano s administracijom predsjednika SAD-a.

Više od 30 članova Kongresa najavilo je bojkot obraćanja Netanyahua.

Izvor: Agencije