Bivši gradonačelnik Rima osuđen na šest godina zatvora

'Nedužan sam, uvijek sam to govorio i to ću ponoviti na žalbenom sudu', rekao je Alemanno (Reuters)

Gianni Alemanno, koji je bio gradonačelnik Rima od 2008. do 2013, osuđen je u ponedjeljak na šest godina zatvora zbog korupcije u okviru afere “Mafia capitale” s ubacivanjem članova mafije u upravu italijanske prijestonice.

“Nedužan sam, uvijek sam to govorio i to ću ponoviti na žalbenom sudu. Sigurno ćemo uložiti žalbu čim pročitamo obrazloženje presude” prvostepenog suda, komentirao je Alemanno pred novinarima.

Suđenje je povezano s aferom “Mafia capitale”, koja je 2015. zgranula italijansku javnost. Istragom je razotkrivena velika mreža kriminalaca, preduzetnika i političara u kojoj je bilo 46 ljudi, a proširila se u rimskoj gradskoj vlasti.

Aktivist krajnje desnice

Vođa mreže bio je Massimo Carminati, bivši aktivist krajnje desnice već osuđivan za članstvo u kriminalnoj organizaciji u prijestonici u 1980-ima.

Alemanno je optužen da je primio 125.000 eura od Salvatorea Buzzija, Carminatijeve desne ruke: 75.000 za predizborne skupove, 40.000 za trust mozgova Fondacija “Nova Italija”, te 10.000 eura u gotovini putem posrednika, a kao protivuslugu trebao je, između ostalog, dati prednost imenovanju Buzziju bliske osobe na vodeće mjesto u javnom preduzeću.

Izvor: Agencije