Bivši finski premijer želi biti predsjednik Evropske komisije

Alexander Stubb je u pismu kolegama iz Evropske narodne stranke napisao da je 'deklarirani proevropejac' (EPA)

Bivši finski premijer Alexander Stubb objavio je kandidaturu za nasljednika Jean-Claudea Junckera na čelu Evropske komisije, postavši time drugi kandidat koji želi predvoditi evropski desni centar na izborima za Evropski parlament u maju iduće godine.

Stubb je u pismu kolegama iz Evropske narodne stranke napisao da je “deklarirani proevropejac” i da je odlučio kandidirati se kako bi branio evropske vrijednosti i omogućio Evropi da popuni vakuum nastao “dobrovoljnom marginalizacijom” Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u svjetskoj politici, prenosi Hina.

“Vrijeme je da se okupimo oko našeg cilja za snažnu Evropu. To znači ublažavanje nepotrebnih podjela između istoka i zapada, sjevera i juga. Moramo biti bolji u naglašavanju onoga što nas ujedinjuje umjesto onoga što nas razdvaja”, napisao je.

Potpredsjednik Evropske investicijske banke

Stubb (50) je bio premijer, ministar finansija i ministar vanjskih poslova Finske, a trenutno je potpredsjednik Evropske investicijske banke.

EPP će izabrati svog vodećeg kandidata za evropske izbore na sastanku u Helsinkiju 7. i 8. novembra.

Stubb će odmjeriti snage s Manfredom Weberom, predsjednikom kluba zastupnika EPP-a u EP-u, i možda još nekoliko drugih kandidata.

Kada je riječ o socijalistima, za nasljednika Jean-Claudea Junckera kandidirao se za sada jedino slovački socijalist Maroš Šefčović, potpredsjednik EK-a za energetiku.

Izvor: Agencije