Bivši diplomati i obavještajci podržavaju istragu za opoziv Trumpa

Zviždač, čiji je izvještaj doveo do istrage za opoziv Donalda Trumpa, zaposlenik je CIA-e koji je radio u Bijeloj kući (EPA)

Više od 300 bivših američkih diplomata i obavještajaca, uključujući direktora Nacionalnog centra za terorizam i zamjenicu pomoćnika državnog sekretara, podržalo je petak otvaranje istrage za opoziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

U njihovom saopćenju se ističe kako su radili u administracijama obje stranke – i demokrata, i republikanaca, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters i BBC.

Dodaju kako ne žele prejudicirati zaključke do kojih Kongres može doći u istrazi.

“Čini se kako je predsjednik Trump iskoristio moć i resurse najmoćnije dužnosti u državi kako bi omogućio dodatno strano upletanje u naše demokratske procese”, napisali su u saopćenju poslanom medijima.

“To bi nedvojbeno bila zloupotreba ovlasti i podređivanje nacionalnih interesa Amerike i interesa naših najbližih saveznika i partnera predsjednikovim ličnim političkim interesima.”

Istrage o ocu i sinu Biden

Saopćenje su potpisali Evelyn Farkas, bivša zamjenica pomoćnika državnog sekretara za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju u mandatu bivšeg predsjednika Baracka Obame, kao i nekadašnji zvaničnik u Obaminom Uredu za nacionalnu sigurnost Spencer P. Boyer.

Također su ga potpisali bivši zvaničnici Centralne obavještajne agencije – CIA i drugih obavještajnih službi, ministarstava vanjskih poslova, domovinske sigurnosti i pravosuđa, Bijele kuće i mornarice.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi objavila je ranije ove sedmice da pokreće istragu za opoziv zbog optužbi da je Trump vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da istraži prljavštine o Josephu Bidenu, izglednom demokratskom kandidatu na predsjedničkim izborima u SAD-u slijedeće godine.

Američki mediji su u petak objavili kako je zviždač, čiji je izvještaj doveo do istrage za opoziv Trumpa, zaposlenik CIA-e koji je radio u Bijeloj kući.

Taj zviždač je kazao kako su visoki zvaničnici Bijele kuće pokušali sakriti sve detalje telefonskog razgovora između Trumpa i Zelenskija.

Klasificirane informacije

Izvještaj zviždača objavljen u četvrtak pokazuje da transkripti tog razgovora nisu bili spremljeni u uobičajenom računarskom sistemu, nego u odvojenom, namijenjenom klasificiranim informacijama, prenose mediji.

Trump je u razgovoru od ukrajinskog kolege tražio da istraži Joe Bidena i njegovog sina Huntera Bidena, koji je radio za plinsku firmu u Ukrajini.

No, bivši ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin u petak je kategorički odbacio Trumpove tvrdnje da je Joe Biden tražio smjenu ukrajinskog tužitelja kako bi zaštitio firmu u kojoj je radio Hunter Biden.

Klimkin je BBC-u rekao kako je glavni tužitelj Viktor Šokin smijenjen zbog korupcije i da je to od Kijeva tražilo nekoliko zapadnih organizacija, uključujući Evropsku uniju.

Klimkin, koji je bio šef diplomatije kada je Šokin smijenjen 2016. godine, tvrdi kako nema nikakvih dokaza da je ta smjena povezana s bilo čim drugim osim s korupcijom.

“Cijeli smisao toga je da se u Ukrajini provedu reforme. To nema nikakve veze s glavnim tužiteljem, nego s tužiteljstvom općenito, koje je bilo sistematski korumpirano”, rekao je Klimkin.

Izvor: Agencije