Bivši Bushov savjetnik: Trump će podnijeti ostavku ove godine

Bivši republikanski predstavnik kaže da Donald Trump neće izdržati na predsjedničkoj poziciji u 2019. (EPA)

Alan J. Steinberg, savjetnik bivšeg predsjednika SAD-a Georgea W. Busha, predviđa da će aktuelni predsjednik Donald Trump podnijeti ostavku u 2019. u zamjenu za imunitet njemu i njegovoj porodici, piše Newsweek.

Steinberg je izjavio kako ne vjeruje da će Trump biti smijenjen s dužnosti putem opoziva nego da će podnijeti ostavku ove godine u zamjenu za imunitet.

U članku objavljenom ove sedmice u The Star-Ledgeru, najvećim e-novinama u New Jerseyju, Steinberg je rekao da “Trump neće biti razriješen dužnosti ustavnim opozivom i procesom uklanjanja”.

‘Ekonomija krenula u recesiju’

Kaže da će Trump predsjedničku poziciju iskoristiti kao adut za pregovaranje s federalnim i državnim vlastima 2019. te da će pristati napustiti Bijelu kuću u zamjenu za to da nadležne vlasti ne pokreću krivične prijave protiv njega, njegove djece ili organizacije Trump.

Steinberg je u članku napomenuo da bi ga, ako Zastupnički dom odluči opozvati Trumpa, 20 republikanskih senatora trebalo napustiti kako bi bio uklonjen s dužnosti, što se čini malo vjerovatnim.

Dodaje da postoje mnogi pravni izazovi s kojima se Trump suočava, posebno oni koji se odnose na istrage specijalnog tužioca Roberta Muellera u navodima o ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016.

To bi moglo dovesti do njegovog napuštanja dužnosti, pogotovo zato što se obruč istrage koju provode vlasti steže i oko njegove porodice.

“Uza sve pravne noćne more s kojima se suočavaju Trump i njegovo predsjedavanje, čini se praktično nemogućim da Trump bude ponovo izabran 2020. Ekonomija je, izgleda, krenula u ozbiljnu recesiju, o čemu svjedoči nedavni pad tržišta dionica”, dodao je bivši savjetnik.

Zanimljivo je da Steinberg nije jedini američki političar koji vjeruje da će Trump biti van ureda prije isteka njegovog prvog mandata.

‘Spektakularan politički pad’

Bivši republikanski predstavnik John LeBoutillier napisao je u svom članku za The Hill kako je sve jasnije da Trump neće izdržati na predsjedničkoj poziciji u 2019.

Silazna putanja svakog aspekta njegovog mandata ukazuje na to da ide ka spektakularnom političkom padu, i to uskoro, dodao je.

Trumpovo “prevrtljivo ponašanje, ljutiti temperament, samonametnuta izolacija, nesposobnost i odbijanje da sasluša iskusne savjetnike koje je imenovao – sve su to faktori koji ga vode do ruba ponora”, rekao je.

Izvor: Agencije