Bivši astronaut izbjeglica u Turskoj

Mohammed Faris, jedan od prvih Arapa koji je otišao u svemir, imao je status nacionalnog heroja u Siriji. Mnoge škole, ulice, čak i aerodrom – nosili su njegovo ime.

Nakon što je svjedočio o brutalnom odgovoru režima Bashara al-Assada na mirne antivladine proteste, Mohammed je dezertirao iz sirijske vojske i napustio zemlju. Sada živi kao izbjeglica u Istanbulu. S njim je razgovarao Harun Karčić.

“Godine 1987. priključio sam se sovjetskom programu za proučavanje svemira kao sirijski predstavnik”, kaže Faris i dodaje da je u okviru programa proveo osam dana u svemiru.

Nakon toga je živio normalnim životom u toj zemlji, kao vojni pilot, gdje je napredovao u vojnoj hijerarhiji i postao general-major u Komandi sirijskih zračnih snaga.

‘Teroriziranje civila’

“Početkom revolucije u Siriji vidio sam kako je režim, na čelu s predsjednikom Basharom al-Assadom, odgovora na proteste”, kaže Faris.

Kaže da su to bili progoni, ubijanje i teroriziranje civila.

“Izvođeni su napadi bombama i avionima, a korištene su vakuumske bombe i rakete Skud”, kaže bivši astronaut.

Smatrao je da je njegova dužnost bila zauzeti jasan moralni stav o tome, te da mu je moral nalagao da bude na strani sirijskog naroda.

Zbog toga je odlučio napustiti režim i izaći iz Sirije.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera