Bivši američki republikanski državni sekretar podržao demokratu

Colin Powell je, upitan bi li glasao za Joea Bidena, odgovorio: 'Glasat ću za njega' (EPA)

Nekadašnji državni sekretar i načelnik zajedničkog štaba američkih oružanih snaga Colin Powell je izjavio da će glasati za Joea Bidena, kao prvi istaknuti republikanac koji je javno podržao demokratskog suparnika Donalda Trumpa prije predsjdničkih izbora.

Powell, koji je zapovjedao američkom vojskom za vrijeme Zaljevskog rata 1991. godine, u doba republikanskog predsjednika Georgea H. W. Busha, a poslije vodio Ministarstvo vanjskih poslova u mandatu Georgea W. Busha, rekao je da je Trump “nedjelotvoran” i da se stanje samo pogoršalo od kako je on preuzeo dužnost.

“Ni na koji način ove godine ne mogu podržati predsjednika Trumpa”, rekao je u jednom intervjuu Powell, koji nije glasao ni 2016. godine za Trumpa, prenosi Hina.

‘Trump dijeli američku naciju’

Upitan bi li glasao za Bidena, odgovorio je: “Glasat ću za njega.”

Powell je kritizirao Trumpa zbog, kako je rekao, ponavljanih laži koje dolaze iz Bijele kuće.

Ustvrdio je da se Trump “udaljuje” od Ustava SAD-a te postaje “opasan za našu demokratiju, opasan za našu zemlju”.

Powell je pozvao ljude da ne glasaju na temelju ekonomije – područja na kojemu je Trump relativno jak – već za cjelokupno blagostanje zemlje.

Premda nije ni glasao za njega četiri godine prije, Powellova je kritika Trumpa sada postala alarmantnija, jer sadašnjeg predsjednika optužuje da nastoji podijeliti naciju.

“Laže o stvarima i bježi od toga da ga ljudi ne bi smatrali odgovornim”, rekao je Powell, izrazivši osjećaj pogoršanja raspoloženja među republikancima u Kongresu, koji su uglavnom slijegali ramenima na Trumpovo ponašanje.

Međutim, sve je više znakova da neki istaknuti republikanci preispituju stavove.

Bivši general i prvi Trumpov ministar odbrane Jim Mattis prošle sedmice iznio je stavove protiv Trumpa.

 

“Donald Trump prvi je predsjednik u mom životu koji se ne trudi ujediniti američki narod – čak se niti ne pravi da pokušava. Umjesto toga, pokušava nas razdvojiti”, rekao je Mattis u zapanjujućoj kritici.

Također je bio kritičan u pogledu Trumpovog korištenja vojske protiv demonstranata.

To su učinili i mnogi drugi bivši vojni dužnosnici.

Prošle sedmice jedna je republikanska senatorica otvoreno rekla da ne zna hoće li glasati za Trumpa.

Izvor: Agencije