Bivši ambasador: Američko-kurdski savez je bio samo zbog ISIL-a

Robert Stephen Ford je služio kao ambasador SAD-a u Damasku od 2010. do 2014. godine (EPA)

Robert Stephen Ford, koji je služio kao ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Damasku od 2010. do 2014. godine, izjavio je kako odluka američkih predsjednika Donalda Trumpa da povuče trupe sa sjeveroistoka Sirije i tako da zeleno svjetlo turskoj ofanzivi nije bila iznenađenje.

On je za medijsku kuću iračkih Kurda Rudaw kazao kako je američko-kurdska alijansa u Siriji napravljena samo kako bi se borili protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant – ISIL (Daesh na arapskom).

Na pitanje da li Trumpova odluka da okrene leđa kurdskim saveznicima znači kako se SAD-u više ne može vjerovati kao partneru u regiji, Ford je rekao: “Mislim da je važno razumjeti kako je alijansa sirijskih Kurda i Amerikanaca bila samo savez protiv Daesha, i samo Daesha, te kako je to ono što Trump govori cijelo vrijeme.”

Užasne patnje civila

On je za Rudaw kazao kako su se Kurdi protiv ISIL-a u Kobaneu borili “ne za poklon Americi”, već zbog “vlastitih interesa”.

Međutim, “veoma, veoma je loše” za SAD i međunarodnu zajednicu da ostanu neaktivni uoči turske ofanzive na sjeveroistoku Sirije, gdje se ubijaju civili, dodao je.

Ford je za Rudaw govorio kako je SAD zabrinut zbog civilnih patnji širom Sirije, ali Washington ne može riješiti ovaj sukob.

“Širom Sirije vidimo užasne patnje civila. Mislim kako je važno razumjeti kako Amerikanci ne mogu riješiti sirijski problem”, naveo je on.

Bivši ambasador je kritizirao Trumpa jer nije koordinirao sa svojim zvaničnicima i saveznicima kada je naredio povlačenje i kako sada Kurdi plaćaju cijenu.

Dva ključna pitanja

“Nikada u svom diplomatskom životu nisam vidio američkog predsjednika koji ne može koordinirati s vlastitim timom. On [Trump] nije mogao dogovoriti stvari s vlastitim zvaničnicima, to je užasno.”

Iz Rudawa su pitali Forda da prokomentira Trumpove “mutne crvene linije” za Tursku i njeno djelovanje u Siriji.

“Postoje dva pitanja kod Amerikanaca. Prvi je: da li će turske snage i njihovi sirijski saveznici ostati samo između Tal Abyada i Ras al-Aina? Da li će oni preći samo kratku udaljenost od granice? Znači, prvo pitanje je koliko će daleko ići? Drugo pitanje za Washington je: Ima li mnogo civilnih žrtava i kolike su posljedice po živote sirijskih civila? Ako se mnogo krše ljudska prava, siguran sam kako će Washington uputiti kritike”, odgovorio je.

Izvor: Agencije