Bivši albanski ministar kriv zbog zloupotrebe položaja

Tahiri je najavio kako će se žaliti na presudu (EPA)

Bivši albanski ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri osuđen je na uvjetnu kaznu od tri godine zbog zloupotrebe položaja pošto je sud odbacio optužbe tužilaštva koje su ga dovodile u vezu s kriminalnom mrežom osumnjičenom za krijumčarenje velikih količina marihuane, prenosi agencija Tanjug.

Krivični sud u Tirani izrekao je 49-godišnjem Tahiriju tri godine i četiri zatvora mjeseca, ali je zatvorsku kaznu zamijenio uvjetnom, što znači da neće otići u zatvor. U tom periodu, Tahiri neće moći obavljati neku javnu funkciju, niti se za nju kandidirati.

On je najavio kako će se žaliti na presudu.

“Sud je rekao da nisam kriminalac, da nisam krijumčar, dio kriminalne organizacije, ali sam odgovoran za zloupotrebu službenog položaja samo zato što su se neki rođaci pozivali na mene”, rekao je Tahiri novinarima poslije presude.

Kućni pritvor

Tužilaštvo je tražilo da Tahiri bude osuđen na dvanaest godina zatvora zbog navodnih veza sa krijumčarenjem droge, korupcije i učešća u kriminalnoj organizaciji, prenosi Tanjug pozivajući se na agenciju AP.

Poslije više od devet sati konsultacija, tročlano vijeće sudija je presudilo da optužbe za krijumčarenje droge nisu dokazane.

Tahiri je bio ministar unutrašnjih poslova od 2013. do 2017. godine i jedno kratko vrijeme je bio u kućnom pritvoru nakon što je podnio ostavku kao zastupnik vladajuće Socijalističke partije u maju 2018. godine.

Izvor: Agencije