Bivšem šefu Vojske Jugoslavije 27 godina zatvora

Momčilo Perišić na izricanju presude u Hagu (EPA)

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ), general Momčilo Perišić, osuđen je na 27 godina zatvora zbog doprinosa u počinjenju zločina tokom opsade Sarajeva, zauzimanja Srebrenice 1995. godine te raketnog napada na Zagreb iste godine.

Perišić je prvi državni dužnosnik Savezne Republike Jugoslavije koji je osuđen za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

U prvostepenoj presudi Haškog tribunala (ICTY) osuđen je po 12 tačaka optužnice zbog pomaganja u ratnim zločinima koje su počinili oficiri VJ-a ratujući u srpskoj vojsci Krajine u Hrvatskoj, te Vojsci Republike Srpske (VRS) u Bosni i Hercegovini.

U tu kaznu uračunato mu je i vrijeme provedeno u pritvoru u trajanju od 1.078 dana.

Sudsko vijeće je u zaključcima istaklo da Perišić nije kriv za zločin progona i istrebljenja u Srebrenici, ali da je u slučaju tog grada kriv za ubistva, nehumana djela, ranjavanje, premještanje, progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi.

Perišić je proglašen krivim po osnovu individualne odgovornosti. Nije dokazano da je imao efektivnu komandnu odgovornost nad srpskom vojskom u Hrvatskoj i VRS-om.

Perišić je, kako se navodi u presudi, odgovoran jer je VRS-u pružao kadrovsku i logističku pomoć, odnosno podržavao teške zločine koje je ta vojska činila.

Dokumentirani napadi

“Konkretno, general Perišić je bio upozoren na činjenicu da VRS provodi kampanju granatiranja i snajperiranja po civilima tokom opsade Sarajeva. Ovi stalni napadi bili su dobro dokumentirani i o njima se naširoko izvještavalo tokom perioda od tri godine”, naveo je sud.

Prema nalazu većine sudaca, Perišić je bio svjestan kako je VRS sklona napadati civile puno prije napada na Srebrenicu. Bez obzira na to, nastavio ju je pomagati finansijski u platama te logistički u naoružanju i mjesecima nakon zločina koji se kasnije dogodio.

“Međutim, Predsjedno vijeće jednoglasno zaključuje da dokazi ne pokazuju van razumne sumnje da je general Perišić, na osnovu prethodnog poznavanja ponašanja VRS-a, mogao predvidjeti da će VRS počiniti istrebljenje hiljada Bošnjaka u Srebrenici”, objasnio je sudija zašto je Perišić proglašen nevinim po 13 tačaka optužnice.

U obrazloženju presude spomenuta su imena brojnih srpskih oficira VJ-a koji su, preko 30. i 40. kadrovskog centra, koje je osnovao Perišić, upućivani na ratišta u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Mnogi od njih i sami su već osuđeni na dugotrajne kazne zatvora zbog ratnih zločina: Stanislav Galić i Dragomir Milošević za teror nad građanima Sarajeva; Milan Gvero, Radivoje Miletić, Ljubiša Beara, Radislav Krstić, Vujadin Popović, Vinko Pandurević i Dragan Obrenović za zločine u Srebrenici.

Na prvostepenu presudu od 27 godina zatvora očekuju se žalbe tužiteljstva, koje je zatražilo doživotnu kaznu, te odbrane, koja je zatražila oslobađajuću presudu.

Izvor: Agencije