Bivšem predsjedniku Pakistana zabranjeno napuštati zemlju

Asif Ali Zardari bio je predsjednik Pakistana u periodu od 2008. do 2013. godine (AP)

Bivšem predsjedniku Pakistana Asifu Aliju Zardariju uvedena je zabrana napuštanja zemlje, zbog sumnji da je učestvovao u pranju novca.

Ministar informiranja Pakistana Fawad Chaudhry u Islamabadu je rekao novinarima da su Zardari i njegova sestra Faryal Talpur među 172 osobe koje su umiješane u pranje novca i upotrebu lažnih bankovnih računa.

Kako je dodao, niko od tih osoba neće moći napustiti državu.

Zardari, potpredsjednik opozicione Pakistanske narodne partije i predsjednik zemlje u periodu od 2008. do 2013. godine, dugo je na meti optužbi za korupciju. U Pakistanu je poznat pod nadimkom „Gospodin 10 posto“.

‘Vlada instrument vojske’

Informacija o zabrani napuštanja zemlje podudara se s 11. godišnjicom smrti Zardarijeve supruge i bivše premijerke Pakistana Benazir Bhutto, koja je ubijena 27. decembra 2007. u napadu na njen predizborni skup u Rawalpindiju.

Ranije ove sedmice, Chaudhry je izjavio da je zajednički tim za istrage pronašao dokaze o tome kako je Zardari prao novac preko lažnih kompanija i računa u bankama.

Zardari je te tvrdnje odbacio, rekavši da je vlada instrument u rukama moćne vojske.

Prije nekoliko dana, bivši premijer Pakistana Nawaz Sharif je osuđen na sedam godina zatvora zbog korupcije, dok mu je izrečena i doživotna zabrana bavljenja politikom.

Izvor: Al Jazeera