Bivšem načelniku Brusa vraćen mandat

Nekoliko žena prijavilo je Jeličića za seksualno uznemiravanje (Al Jazeera)

Skupština opštine Brus vratila je viječnički mandat bivšem načelniku Milutinu Jeličiću zvanom Jutka, osumnjičenom za seksualno uznemiravanje, prenose mediji u Srbiji.

Isto tijelo je prije tri mjeseca usvojilo Jeličićevu ostavku na mjesto načelnika kada je bio suočen s optužbama za seksualno uznemiravanje bivše tajnice Marije Lukić.

Osim nje, još nekoliko žena prijavilo je Jeličića policiji za zlostavljanje.

Da je Jeličiću vraćen mandat potvrdio je za Radio Slobodna Europa (RSE) Aranđel Stojković, nekadašnji zamjenik načelnika, koji je smijenjen s te dužnosti prije godinu i pol.

Marija Lukić, koja je protiv Jeličića pokrenula sudski postupak za spolno uznemiravanje, kazala je za RSE da je ta situacija apsurdna, jer je “Jeličić smijenjen na prošloj sjednici, a danas mu je mandat ekspresno vraćen”.

“Odluka da mu se vrati mandat može uticati na sudski proces koji se protiv njega vodi zbog optužbi za polno uznemiravanje. Oni njemu vraćaju moć. S obzirom na to da je pravosuđe apsolutno pod kontrolom izvršne vlasti, u kojoj Jeličić ponovo učestvuje, on može da utiče na odluku suda”, ističe Lukić.

Može se opet kandidirati za načelnika

Slučaj Marije Lukić, koja je u javnost iznijela detalje seksualnog uznemiravanja bivšeg načelnika Jeličića, iz vladajuće Srpske napredne stranke, pokrenuo je sumnju o mnogo više takvih slučajeva u tom gradu, o kojima se žene plaše da javno govore.

Nakon objavljivanja samo nekih od 15.000 poruka koje je tokom dvije godine Jeličić poslao Mariji Lukić, među kojima i one da ga “štiti predsjednik Srbije [Aleksandar Vučić] lično, javnost traži pravdu.

Sud u Brusu, u kojem se Jeličiću sudi za spolno uznemiravanje, uputio je nedavno zahtjev Vrhovnom kasacionom sudu u Begradu za izmještanje postupka u drugi grad.

Jeličić je, nakon što je izabran za načelnika, vratio vijećnički mandat.

Nakon što mu je mandat vraćen, može ponovo da se kandidira za načelnika ili za neku drugu dužnost.

Izvor: Agencije