Bivšem ministru Oliveru Duliću tri i po godine zatvora

Nebojša Janjić osuđen je na tri godine zatvora, a direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak na jednu godinu (Arhiva)

Specijalni sud u Beogradu osudio je nekadašnjeg ministra ekologije Olivera Dulića na tri i po godine zatvora zbog optužbi da je zlupotrijebio službeni položaj prilikom izdavanja dozvola za rad poduzeću Nuba invest 2009. godine.

Istom prvostepenom presudom, Dulićev tadašnji zamjenik Nebojša Janjić osuđen je na tri godine zatvora, a direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak jednu godinu zatvora, prenosi Tanjug.

Istom presudom izrečena im je i zabrana obaljanja poslova u državnim organima u trajanju od po pet godina za Dulića i Janjića i tri godine za Drobnjaka.

Ovo je prvostepena presuda, na koju i oni i tužiteljstvo za organizirani kriminal ima pravo uložiti žalbu.

“Očekivao sam da će danas biti izrečena oslobađajuća presuda, jer su svi dokazi ukazivali da nema krivičnog dela. Osuđen sam zbog Zakona o planiranju i izgradnji, sa kojim nemam nikakve veze”, rekao je Dulić novinarima ispred Specijalnog suda nakon izricanja presude.

Dulić najavio žalbu

Dulić je izrazio zadovoljstvo što su novinari mogli čuti da on nije pribavio nikakvu ličnu imovisnku korist, niti da se u presudi pominju “bilo kakve milijarde”.

On je ponovio da nije izvršio krivično djelo, niti da bi to učinio da bi uštedio novac nekoj telekomunikacionoj kompaniji.

“Nastaviću da se borim, uložićemo žalbu, a ako ni po toj žalbi ne budemo oslobođeni, potražićemo pravdu u Srtrazburu”, rekao je Dulić.

Sud je zaključio da su optuženi krivi te da su dokazani navodi optužnice kojom ih tužiteljstvo tereti za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu.

Dulić je optužen da je dao usmeni nalog Janjiću da se izdaju lokacijske i građevisnke dozvole za postavljanje optičkih kablova slovenačkom poduzeću Nuba invest, iako ono nije imalo neophodnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima.

Janjić je, prema optužnici, prihvatio usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je 18. septembra 2009. godine izdao sporne dozvole iako za to nisu bili ispunjeni neophodni uslovi.

Prema tvrdnjama tužiteljstva, izdavanjem zahtijevanih dozvola omogućeno je Nubi da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju Putevi Srbije, i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice s Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način, prema stavu tužiteljstva, poduzeće Nuba invest je steklo dominaciju nad javnim putevima i njihovom eksploatacijom, a izbjeglo je i plaćanje određenih dažbina od preko dva miliona dinara (oko 17.000 eura).

Povlašteni položaj

Ono je steklo povlašteni položaj u odnosu na druge zainteresirane investitore, koji su se ministarstvu obraćali s istim zahtjevima.

Današnjom presudom sud je zaključio da su dokazani navodi optužnice, a Dulić Janjić i Drobnjak krivi za krivična djela za koja se terete.

Dulić, Janjić i Drobnjak se optužnicom terete da su na gore navedeni način pribavili imovinsku korist u iznosu od preko osam miliona dinara (oko 68.000 eura).

Optuženi su za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, za koje je određena kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Istraga protiv Dulića i ostalih pokrenuta je u septembru 2012. godine.

Izvor: Agencije