Bivšem kosovskom ministru dvije godine zatvora zbog izazivanja mržnje

Ivan Todosijević bivši je ministar administracije lokalne samouprave Kosova (Ministarstvo lokalne uprave Kosova)

Bivši ministar administracije lokalne samouprave Kosova Ivan Todosijević u četvrtak je prvostepeno osuđen na dvije godine zatvora za krivično djelo “izazivanje rasne, nacionalne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

Nebojša Vlajić, Todosijevićev advokat, potvrdio je za Anadoliju da je u Osnovnom sudu u Prištini usmeno izrečena presuda dvije godine zatvora.

Todosijević je osuđen zbog izjave koju je dao dok je bio ministar u Vladi Kosova povodom 20. godišnjice NATO-ovog bombardiranja na ceremoniji u Zvečanu.

Tada je rekao da je “povod za agresiju na našu zemlju [tadašnju Saveznu Republiku Jugoslavije, odnosno Srbiju i Crnu Goru] bila takozvana humanitarna katastrofa na Kosovu, izmišljeni Račak”.

U Račku ubijeno 45 ljudi

Račak je mjesto u kojem je vojska SR Jugoslavije tokom rata na Kosovu 15. januara 1999. ubila 45 ljudi, što je bio povod za NATO-ovo bombardiranje, koje je počelo 24. marta te godine i trajalo 78 dana, izbacivši snage Slobodana Miloševića s Kosova.

Vlajić je naveo da će se odbrana žaliti na “drakonski” izrečenu kaznu ne samo Apelacijskom sudu nego, ako bude potrebno, i Ustavnom sudu Kosova.

“Imamo mogućnost žalbe i žalićemo se svakako čim dobijemo pismenu verziju presude jer rok za žalbu teče tek kada dobijete pismenu presudu”, rekao je Vlajić.

Dodao je da je glavni pretres u ovom slučaju održan prije tri dana i završen istog dana jer se nije imalo šta dokazivati.

“Postoji snimak, znači, činjenično stanje na suđenju nije bilo sporno. Sporna je bila pravna ocena tih činjenica – da li je to krivično delo ili ne”, istakao je Vlajić.

Smatra da je to “nezamisliv sudski postupak u bilo kojoj državi Evrope, čak i sveta”.

Srbi napuštaju institucije Kosova?

Todosijević je na vanrednim parlamentarnim izborima 6. oktobra izabran za zastupnika Srpske liste u Skupštini Kosova.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je u četvrtak da će, ako presudu Todosijeviću potvrdi i Apelacijski sud, pozvati sve predstavnike srpskog naroda da napuste institucije na Kosovu u kojima rade, objavio je Tanjug.

Naveo je da će, ako ta presuda ostane na snazi i bude potvrđena na višoj instanci, pozvati sve srpske predstavnike da napuste svoja radna mjesta u pravosuđu, policiji, tužilaštvu i drugim institucijama Kosova.

Izvor: Al Jazeera i agencije