Bivšem direktoru carine tri godine zatvora

Optuženi se terete da su učestvovali u švercu duhana '90-ih godina i pribavili protivpravnu značajnu imovinsku korist (AFP)

Specijalni sud u Beogradu osudio je u četvrtak na tri godine zatvora nekadašnjeg direktora Uprave carina Savezne Republike Jugoslavije Mihalja Kertesa, zbog učešća u švercu cigareta tokom ‘90-ih godina, dok je, zbog zastarjelosti, odbio optužbu protiv Siniše Stojičića, koji se tereti kao jedan od organizatora krijumčarenja cigareta.

Osim Kertesa, osuđen je i njegov bivši savjetnik Petar Milenković na dvije godine i osam mjeseci zatvora.

Na po dvije godine zatvora osuđeni su bivši pripadnik ekipe vanrednih mjera kontrole Carine Nebojša Nikolić i Zdravko Hristov.

Uz Stojičića, sud je zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja odbio optužbu i protiv bivšeg načelnika sekretarijata unutrašnjih poslova Zaječar Nenada Živadinovića te vlasnika sokobanjske firme Deks Dejana Milenovića.

Ovo je druga prvostepena presuda koja je nakon ponovljenog suđenja izrečena Stojičićevoj grupi.

I na ovu presudu optuženi i tužilaštvo imaju pravo žaliti se Apelacionom sudu u Beogradu, koji je zimus ukinuo prvu presudu kojom je Stojičić bio osuđen na pet godina zatvora.

Policija pomagala u švercu

Optuženi se terete da su učestvovali u švercu duhana od 1996. do 1998. godine i pribavili protivpravnu imovinsku korist od tadašnjih 9,9 miliona dinara uvozom cigarete uz pomoć zaposlenih u Carini, koji su im omogućavali da robu uvezu bez carinskog evidentiranja.

Pomoć je pristizala i od policijskih čelnika, koje je, kako se navodi u optužnici, organizirao Radovan Stojičić, tadašnji general srpske policije i načelnik javne bezbednosti, a njihov zadatak je bio da sprečavaju bilo kakvu kontrolu poslovanja preduzeća njegovog brata.

Cigarete su, prema optužnici, lažno deklarirane kao toalet papir kako bi bile unesene u zemlju.

Krijumčarenje se, prema onome što je poznato, odvijalo preko graničnog prelaza Vrška čuka, a završavale su u privatnim magacinima Stojičićeve firme, odakle su rasturane po gradovima Srbije, uglavnom za uličnu prodaju.

Stojičić je brat pokojnog generala srpske policije i načelnika javne bezbjednosti Radovana Stojičića Badže, koji se u optužnici spominje kao jedan od organizatora grupe, jer je, zloupotrebnom službenog položaja, sprečavao da bude otkriven šverc duhana, ali protiv njega postupak nije vođen, jer je ubijen 1997. godine.

Ubijen je u jednom restoranu u Beogradu, više godina prije pokretanja istrage u tom slučaju, a to ubistvo do danas nije rasvijetljeno.

Izvor: Agencije