Bivšem čelniku Argentine potvrđena presuda za prodaju oružja Hrvatskoj

Menem je 2013. godine osuđen zbog izvoza 6.500 tona oružja u Hrvatsku (EPA)

Sud u Argentini potvrdio je kaznu od 7 i po godina zatvora bivšem argentinskom predsjedniku Carlosu Menemu (86) zbog prodaje oružja Hrvatskoj i Ekvadoru od 1991. do 1995. godine, dok su se dvije zemlje nalazile pod međunarodnim embargom na uvoz oružja.

Menemu je potvrđena i zabrana vršenja javnih funkcija tokom 14 godina, ali se on žalio Vrhovnom sudu, pa ostaje na slobodi.

Najnovijom sudskom odlukom potvrđena je presuda iz juna 2013. godine.

Tada je osuđen zbog izvoza 6.500 tona oružja u Hrvatsku te Ekvador, koji je bio u oružanom sukobu s Peruom oko granice.

Čeka se odluka Vrhovnog suda

Menem je bio predsjednik od 1989. do 1999. godine, a sada je senator provincije La Rioja, na zapadu zemlje.

U decembru mu istječe mandat, a prošle sedmice najavio je novu kandidaturu.

S obzirom na to da se žalio Vrhovnom sudu, neće ići u zatvor i moći će se kandidirati za novi mandat.

Bit će zatvoren tek ako Vrhovni sud potvrdi kaznu.

Mediji u Argentini smatraju da bi mogao završiti u kućnom pritvoru ako Vrhovni sud potvrdi presudu, jer će za deset dana napuniti 87 godina, kao i zbog slabog zdravlja.

Sudije Ana Figueroa, Juan Gemignani i Angela Ledesma razmotrili su presudu donesenu prije četiri godine te odbili argumente odbrane.

Zabrana vršenja javnih funkcija

Potvrđene su kazne i za desetak zvaničnika iz tog vremena, među kojima su pukovnik Diego Palleros, optužen za posredništvo u prodaji i predstavnik državnog argentinskog proizvođača oružja Fabricaciones Militares, te bivše vojne osobe iz te kompanije Manuel Cornejo Torino, Haroldo Lujan Fusari, Edberto Gonzalez de la Vega, Carlos Franke, Jesus Julio Sabra i Jorge Antonio Cornejo Torino.

Potvrđene su presude i bivšem dužnosniku Ministarstva odbrane Carlosu Albertu Nuñezu te dužnosnicima kompanije za proizvodnju oružja Luisu Eustaquiou Sarlengi i Teresi Hortensiji Irraneta de Canterino.

Većini njih zabranjeno je vršenje javnih funkcija, a neki su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju između četiri i pet godina.

Slučaj je otvoren 1995. godine. Menem je završio u kućnom pritvoru u junu 2001, no pušten je u novembru iste godine odlukom Vrhovnog suda, koji je napomenuo kako nije bilo udruživanja s ciljem ilegalne prodaje.

Međutim, u oktobru 2008. podignuta je optužnica prema kojoj je potpisivao izvoz oružja službeno namijenjenog Panami i Venecueli, a koje je završilo u Hrvatskoj i Ekvadoru.

Sedam pošiljki oružja za Hrvatsku

On je tvrdio da je nevin i da je bio uvjeren da automatske puške, protivtenkovske rakete i municija idu u Panamu i Venecuelu.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija donijelo je 1991. godine odluku o zabrani uvoza svih vrsta oružja i vojne opreme u Jugoslaviju.

Oružje je stiglo u Hrvatsku u sedam pošiljki do 1995. godine, navedeno je u presudi.

U Ekvador je stiglo zračnim prijevozom u tri navrata tokom februara 1995, kada su trajale borbe s Peruom oko granice.

Izvor: Agencije