Bivšem brazilskom predsjedniku Luli izrečena nova zatvorska kazna

Lula da Silva već u zatvoru služi 12-godišnju zatvorsku kaznu po pravomoćnoj presudi za pasivnu korupciju i pranje novca (EPA)

Bivši predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva osuđen je na dodatnih dvanaest godina i jedanaest mjeseci zatvora po optužnici za korupciju.

Lula da Silva već u zatvoru služi 12-godišnju zatvorsku kaznu po pravomoćnoj presudi za pasivnu korupciju i pranje novca, prenosi Anadolija.

BBC javlja da je završeno i drugo suđenje za odvojenu korupcijsku aferu i da je 73-godišnjem Luli izrečena još jedna zatvorska kazna u trajanju od 12 godina i 11 mjeseci.

Advokati odbrane najavili su pokretanje žalbenog postupka.

Žalbe i kritike

Predsjednik Brazila iz perioda 2003.-2010. godine Lula da Silva tvrdi da je nevin i žrtva montiranih političkih procesa koji za cilj imaju njegovo udaljavanje s političke scene.

Nedavno izabrani brazilski predsjednik Jair Bolsonaro oštro je kritizirao Lulu zbog korupcijskih skandala, a nedavno je i kazao da se nada da će Lula da Silva “trunuti” u zatvoru.

Prošle sedmice Lula da Silvi nije dozvoljeno da nakratko izađe iz zatvora kako bi prisustvovao sahrani njegovog preminulog brata.

Izvor: Agencije