Bivšem brazilskom ministru 12 godina zatvora zbog korupcije

Palocci je navodno ponudio dokaze o korupcijskoj mreži koja bi mogla naštetiti bivšem predsjedniku (Reuters)

Bivši brazilski ministar finansija Antonio Palocci (56) osuđen je na 12 godina zatvora zbog korupcije i pranja novca, prenose agencije.

Palocci, koji je bio u pritvoru od septembra prošle godine, osuđen je za podmićivanje i pranje novca kao dio velike korupcijske mreže u slučaju državne naftne kompanije Petrobras.

U aferi izvlačenja novaca iz Petrobrasa, poznatoj kao „Car Wash“, optužen je i bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, u čijoj vladi je Palocci bio ministar.

Nagađa se kako bi presuda sudije Sergia Mora mogla ubrzati istragu u operaciji „Car Wash“ jer bi Palocci sada mogao svjedočiti protiv drugih u zamjenu za manju kaznu.

Brazilski mediji pišu kako je sporazum o priznanju već postignut i očekuje se njegovo potpisivanje u septembru.

Korupcijska mreža

Palocci je navodno ponudio dokaze o korupcijskoj mreži koja bi mogla naštetiti bivšem predsjedniku.

„Ministrova odgovornost je bila velika, pa prema tome i kazna mora biti velika“, kazao je sudija Moro.

Deseci političara su uhapšeni ili su pod istragom zbog sumnje da su preplaćivali ugovore s Petrobrasom, a dio novca koristili za mito. Lula da Silva je bio brazilski predsjednik u dva mandata, a čelo države napustio je 2011. godine.

Istraga je pokrenuta 2014. a iznijela je na vidjelo mehanizam sistematske prevare u poslovima koje je ta naftna superfirma u državnim rukama sklapala sa 16 drugih kompanija, uz proviziju od jedan do tri posto za svaki ugovor, od čega se dio isplaćivao zastupnicima vladajuće koalicije.

Izvor: Agencije