Bivša tužiteljica Venecuele iz Kolumbije otputovala u Brazil

Nova ustavotvorna skupština odana Nicolasu Maduru smijenila je tužiteljicu (Reuters)

Bivša venecuelanska državna tužiteljica Luisa Ortega, koja je u petak, zbog političkog progona, pobjegla iz Venecuele u Kolumbiju, otputovala je u Brazil, objavila je kolumbijska služba za migracije.

“U utorak je Luisa Ortega Diaz, venecuelanska državna tužiteljica, otputovala u Brazil”, rekla je ta služba u saopćenju.

Kolumbija je ranije ponudila zaštitu bivšoj državnoj tužiteljici, žestokoj protivnici socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos je izjavio da će joj dati azil ukoliko ga bude tražila.

“Tužiteljica Luisa Ortega je pod zaštitom kolumbijske Vlade. Ako zatraži azil, mi ćemo joj ga dati”, napisao je predsjednik na društvenoj mreži Twitter o istaknutoj protivnici socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, prenosi Hina.

Maduro traži crvenu potjernicu

Nova ustavotvorna skupština odana venecuelskom Maduru smijenila je 5. augusta sa dužnosti Ortegu, pristašu politike bivšeg predsjednika Huga Chaveza, koja je postala disident.

Bio joj je zabranjen izlazak iz zemlje i blokirani bankovni računi.

Maduro je u utorak izjavio da će tražiti da za Luisom Ortegom bude izdat međunarodni nalog za hapšenje.

“Venecuela će tražiti od Interpola da izda crvenu potjernicu za osobama koje su umiješane u teška kriminalna djela”, rekao je on, misleći na bivšu javnu tužiteljicu i njenog supruga, koji su napustili zemlju, prenosi AFP.

Izvor: Agencije