Bitka za Hodeidah: Deseci djece u bolnici u životnoj opasnosti

Organizacija Save the Children objavila je da je njeno osoblje tokom vikenda izbrojalo gotovo 100 zračnih napada (EPA)

Bitka za jemenski grad Hodeidah, kojeg drže pobunjenici, dovela je do toga da su deseci djece u bolnici u “velikoj životnoj opasnosti”, saopćila je Agnecija Ujedinjenih naroda za pitanja djece – UNICEF.

Ovo hitno upozorenje objavljeno je istovremeno s izvještajima o žestokim borbama između Vladinih snaga, koje podržava koalicija Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, te pobunjenika Husija u blizini strateškog grada, koji je luka na Crvenom moru, gdje bi stotine hiljada civila moglo biti zarobljeno dok traje bitka.

“Intenzivne borbe u jemenskoj luci Hodeidah sada su opasno blizu bolnice Al-Thawra, stavljajući živote 59 djece, uključujući njih 25 na intenzivnoj njezi, u veliku životnu opasnost”, navodi UNICEF u saopćenju.

Tokom vikenda 100 zračnih napada

Agencija dodaje da su medicinsko osoblje i pacijenti u bolnici, koja se nalazi samo 500 metara od luke, čuli teško bombardiranje i pucnjavu.

“Ulaz i izlaz iz bolnice, jedine koja je u funkciji, sada je ugrožen”, dodaje se.

Ljekari bez granica – MSF su objavili: “Dok se borbe u Hodeidahu intenziviraju, MSF je zabrinut za pacijente i osoblje u bolnici i hiljade stanovnika koji su ostali u gradu. Sve strane u konfliktu moraju osigurati da civili i objetki kao što su bolnice budu zaštićeni.”

Organizacija Save the Children objavila je da je njeno osoblje tokom vikenda izbrojalo gotovo 100 zračnih napada, pet puta više nego u cijeloj prvoj sedmici u oktobru.

Nakon što su pobunjeni Husi tokom 2014. godine preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom, a potom to pokušali učiniti i na nivou cijele zemlje, Jemen je postao poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

Cijenu tog rata u najvećoj mjeri platili su civili, posebno djeca, prenosi Anadolija.

Uslijed građanskog rata, hiljade stanovnika Jemena poginulo je, deseci hiljada su povrijeđeni, a milioni stanovnika su suočeni s glađu.

Prema podacima UN-a, stanovnici Jemena danas su suočeni s najvećom humanitarnom krizom u svijetu, a izvještaji pokazuju da je u zemlji od početka građanskog rata poginulo ili ranjeno više od 15.000 civila.

Svakih deset minuta umire jedno dijete

Prema izjavama UNICEF-a, u Jemenu svakih deset minuta umire jedno dijete zbog bolesti od kojih se mogu zaštititi.

Među djecom je zastupljena i neuhranjenost.

Zdravstveni sektor u Jemenu je, zbog rata, u potpunosti urušen, zbog čega je znatno otežana borba protiv kolere, difterije i drugih bolesti.

Navedeno je kako je ova zemlja suočena s najvećom humanitarnom krizom u posljednjih 100 godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije