‘Bitka Kur'anom’ planula u Egiptu

Učenjaci sa Al-Azhara tvrde da se demonstranti suprotstavljaju vladaru koji ubija ljude (Anadolija)

Piše: Abdul Rahman Abul Gheit 

KAIRO – Mazhar Shahin, imam i hatib (propovjednik) džamije Umar Makram, uputio je bizaran poziv sa zahtjevom da šejhovi Al-Azhara izdaju fetvu koja bi egipatskim snagama sigurnosti dozvolila da “gaze po Kur'anu” ukoliko dođe do izbijanja sukoba s demonstrantima prilikom ustanka muslimanske omladine 28. novembra.

Shahin je istakao da će se Al-Azharovom fetvom pružiti podrška pripadnicima snaga sigurnosti u borbi protiv “terorista”, ukazujući na to da će zabrana gaženja po Kur'anu spriječiti policiju da nastavi borbu protiv “terorista”, što će,  prema njegovim riječima, dovesti do nestabilnosti u sistemu sigurnosti.

Uprkos bizarnosti ovog poziva, to je, ipak, samo dio “bitke Kur'anima” koja se događa u Egiptu nakon što je selefijska strana izjavila da ima namjeru nositi Kur'ane na demonstracijama u petak.

‘Zavjera protiv demonstranata’

Nakon ove izjave uslijedili su brojni napadi šejha Al-Azhara, ministra vakufa, muftije Republike i lidera stranke Al-Nour, koji su pozvali na suzdržavanje od zloupotrebe Kur'ana u političkim sukobima.

Prema vjerskim učenjacima, protivnicima vojnog udara ta fetva je bizarna i nastrana. Smatraju kako je to prvi korak za demonizaciju demonstracija 28. novembra te fokusiranje na teme kojima bi se egipatsko društvo udružilo u zavjeri protiv demonstranata.

Pitanje koje se ovdje, također, nameće jeste i kakav je stav učenjaka Al-Azhara o ubijanju demonstranata i silovanju žena u zatvorima i policijskim stanicama?

Shawki Allam, vrhovni muftija Republike, u svom obraćanju naciji upozorava na to da neprijatelji države i vjere pozivaju na destruktivnu smutnju  pa čak i iniciranje bilo čega što bi moglo destabilizirati zemlju i narušiti njenu koherentnost, od prilike do prilike, a jedan od primjera toga je poziv na nošenje Kur'ana tokom demonstracija 28. novembra.

Dodaje kako islamsko zakonodavstvo poziva na poštivanje Kur'ana i zaštitu od svega onoga što mu ne dolikuje, naglašavajući kako je poziv na podizanje Kur'ana prilikom demonstracija zloupotreba Kur'ana u političke svrhe te da ne priliči da se on koristi za ovakve stvari. Stoga je to grijeh svakome onome ko poziva na to ili u tome učestvuje.

Zbog toga se ovdje postavlja pitanje: Koji se to interes može ostvariti u percepciji onih koji podižu Kur'an ukoliko će se prilikom toga poniziti makar i jedna stranica ili slovo iz časnog Kur'ana? Kome je od koristiti da se podizanje Kur'ana pretvori u podizanje oružja i ubijanje nedužnih, što bi dovelo do krvoprolića koje islamski zakon zabranjuje?

‘Al-Sisi izdao narod’

Egipatski muftija pozvao je narod da “uzme u obzir ovu delikatnu situaciju kroz koju zemlja prolazi, posebno zbog toga što žurno korača ka razvoju, stabilnosti i izgradnji. Prema tome, neophodno je da stanemo uz državu i pružimo joj podršku, umjesto što uzalud trošimo svoje napore i energiju tamo gdje im nije mjesto.”

Nasuprot tome, Wasfy Ashour Abu Zeid, profesor intencija islamskog zakonodavstva, tvrdi kako su demonstracije 28. novembra “jedan vid suprotstavljanja nepravednom vladaru koji ubija ljude. Njemu se treba suprotstaviti cijela nacija riječima da zaustavi ubijanje nedužnih i oduzimanje prava na vjeru, mišljenje i slobodu te da zaustavi uništavanje državnih institucija i podjelu društva.”

Ashour dodaje, u izjavi za Al Jazeeru, da je “Al-Sisi vladar koji je izdao i izokrenuo volju naroda i uništio pokušaje rađanja demokratije u Egiptu, od koje se očekivalo da postane dominantna na svjetskom planu.”

Dokaz miroljubivosti

Naglasio je da podizanje Kur'ana tokom protesta predstavlja dokaz mirnih demonstracija. To je i dokaz da su tvrdnje režima kako demonstranti nose oružje i uništavaju državne objekte čista laž.

Abu Zeid je kritizirvao pozive pojedinaca sa Al-Azhara da se snagama sigurnosti dozvoli da gaze po Kur'anu, prilikom čega je rekao: “To će spustiti Božiji gnjev na zemlju”.

Podsjetio je da su po Kur'anu gazili jedino Francuzi za vrijeme okupacije Egipta i tada im se Al-Azhar suprotstavio, u vrijeme kada je još bilo vjerskih učenjaka koji su govorili istinu i nisu se bojali nikog drugog osim Boga.

On se pita gdje su bili učenjaci Al-Azhara kada se prolijevala krv i uzimala čast ženama u zatvorima i policijskim stanicama. Međutim, oni se sada javljaju kako bi stali u odbranu nepravednog vladara i prestrašili ljude kako mu se ne bi suprotstavljali.

Vjerski učenjaci podsjećaju na riječi poslanika Muhammeda: “Kada vidiš moje sljedbenike da se pribojavaju reći nasilniku: ‘O, nasilniče!’, s njima se možeš oprostiti”.

Izvor: Al Jazeera