Bitcoin: Od propalog projekta do budućnosti

Jačanje i slabljenje dolara i ostalih valuta, kao i nesigurnost i previranja na globalnim tržištima, doveli su do ponovnog interesovanja investitora za virtuelnu valutu, Bitcoin. Njena najveća prednost je sigurnost.

Broj korisnika raste, a u trgovinu su se uključile čak i neke velike banke. Jedan Bitcoin trenutno vrijedi 416 dolara.

Kafić Wynwood u Majamiju svojim gostima nudi usluge Bitcoin keš automata.

No, ono po čemu je poseban i jedini na Floridi je što taj automat ne izbacuje ništa tako zastarjelo poput novčanica.

Taj terminal dio je mreže Bitcoin mašina, za koje vlasnik Doug Carillo kaže da se brzo razvija u monetarni sistem.

Interes korporacija

“Rekao bih da Bitcoin postaje tinejdžer, to bi bila dobra analogija. Industrija sazrijeva, a infrastruktura potrebna za razvoj novog vala startupa je tu i kontinuirano se razvija“, rekao je Douglas Carrillo iz Bitstopa.

Virtuelna valuta stara je sedam godina, ali je već uspjela pobuditi interes velikih korporacija i investitora. Neki je vide kao sredstvo za trgovinu dionicama, drugi za kupovinu muzike putem interneta, što je daleko od nekadašnje percepcije da Bitcoin koriste hakeri i trgovici drogom

Mate Tokay posljednje dvije godine sve plaća Bitcoinom, od hotela do aviona. Kako kaže, relativna sigurnost je ono što ljude privlači ovoj virtuelnoj valuti.

„Ako imate svoj bitcoin novčanik, niko vam ne može uzeti novac. Mislim da to ljudi shvataju i razumiju kao siguran način kako mogu čuvati svoj novac“, kaže Tokay.

„Posljednjih godina Bitcoin je proglašavan propalim projektom koliko i projektom budućnosti. No, postoje i otvorena pitanja: je li se broj korisnika povećao, a osim toga, transakcije znaju biti nepredvidive. Problem su i razmirice među ljudima koji kontrolišu valutu, što, kako neki kažu, vodi ka stvaranju jedne toksične zajednice“, javlja reporter Al Jazeere Andy Gallagher.

Bez regulacije

Tržište Bitcoina još nije u potpunosti zakonski regulisano, zbog toga ova virtuelna valuta teško da će uskoro moći zamijeniti tradicionalno bankarstvo. A tu je i problem što naučiti koristiti Bitcoin nije lako.

„To je veoma riskantna stvar, pogotovo ako računate da će se Bitcoin početi svakodnevno koristiti. Komplikovan je za upotrebu“, kazao je Stanley Langbein sa Univerziteta u Miamiju.

Godina 2016. kako se čini, bit će turbulentna godina na svjetskim tržištima. To bi mogla biti dobra šansa za Bitcoin. jer sa njim novac dobija potpuno novu percepciju.

Izvor: Al Jazeera