Bissell: Bosna i Hercegovina je najsigurnija u okrilju NATO-a

Marti J. Bissel: Konstantno vršimo procjene kako na najbolji način podržati reformu sigurnosnog i odbrambenog sektora u BiH (NATO BiH)

Bosna i Hercegovina je jedan od ključnih NATO partnera, a vrijeme i napor su potrebni za punu integraciju u euroatlantsku porodicu, kaže glavnokomandujuća snaga Sjevernoatlantske alijase u Bosni i Hercegovini Marti J. Bissell. Ona u razgovoru za Al Jazeeru ističe kako svi potrebni napori i izdvojeno vrijeme “vrijede toga, jer vodi većoj sigurnosti i prosperitetu”.

Prije nekoliko sedmica je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i švedski diplomata Carl Bildt naveo kako NATO i Evropska unija, zbog nestabilnosti, trebaju povećati svoje vojne snage na Kosovu i u Bosni i Hercegovini. “Moja preporuka NATO-u i EU je da počnu povećavati snage svojih trupa na Kosovu i Bosni, zbog nestabilnosti koje će ove diskusije izazvati”, objavio je na Twitteru Bildt, prvi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (decembar 1995. – juni 1997. godine).

On je komentirao tvit i tekst koji je prethodno objavio Centar za evropske reforme, a u kojem se navodi kako se neki zamrznuti konflikti na zapadnom Balkanu odmrzavaju i kojem se postavlja pitanje da li EU može osigurati da se ti konflikti završe mirno.

Složeno geopolitičko okruženje

Bissell, odlikovana oficirka iz Sjedinjenih Američkih Država, koja je na čelo bh. štaba Alijanse došla početkom juna ove godine, smatra kako treba dovesti specijalizirane osobe u Bosnu i Hercegovinu kako bi se pomoglo pri savjetovanju Oružanih snage ove zemlje. “Konstantno vršimo procjene kako na najbolji način podržati reformu sigurnosnog i odbrambenog sektora u Bosni i Hercegovini”, navodi ona.

“Iako su zadaci reforme sigurnosnog i odbrambenog sektora i podrške programu Partnerstvo za mir i dalje validni, shvatamo da bi nam možda bili potrebni eksperti za pitanja nabavki, cyber sigurnosti i upravljanja objektima kako bismo adekvatno mogli savjetovati Oružane snage Bosne i Hercegovine, jer organizacijsko i geopolitičko okruženje u kojem vrše operacije postaje složenije.”

Bissell, iz vizure iskusnog oficira američke vojske, na pitanje kakva je sigurnosna situacija trenutno u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana, navodi kako države regije “dijele slične okolnosti, interese i geopolitičke izazove” te poziva na regionalnu saradnju kako bi se poteškoće riješile.

“Svi savremeni sigurnosni izazovi, kao što su prirodne katastrofe, organizirani kriminal, korupcija, ilegalne migracije i terorističke aktivnosti, po svojoj prirodi su prekogranični i potreban je koordinirani pristup za njihovo rješavanje”, ističe sagovornica Al Jazeere.

Svakodnevna reformska nastojanja

“Zbog toga će nastojanja da se riješe ovi izazovi biti uspješna samo ako zemlje rade zajedno. Iz NATO vizure, saradnja i partnerstva ostaju središnji stubovi – za sigurnosno okruženje, koje se stalno mijenja, potrebna su kolektivna nastojanja i sposobnosti”, kaže i dodaje kako će Alijansa pomoći u tome.

“Predanost NATO Štaba Sarajevo je nastavak saradnje i podrške Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama i drugim institucijama koje rade na zadacima programa Partnerstvo za mir, fokusirajući se na svakodnevna reformska nastojanja, a sve te reforme za cilj imaju jačanje ključnih stubova bilo kojeg demokratskog društva, pa tako i bosanskohercegovačkog.”

Na pitanje koliko je Bosna i Hercegovina daleko od članstva u Alijansi, američka oficirka na čelu NATO snaga u ovoj balkanskoj državi ističe dobru povezanost države i saveza.

“Bosna i Hercegovina je jedan od ključnih NATO partnera. Savez u potpunosti podržava aspiracije Bosne i Hercegovine za članstvom, a već godinama  podržavamo reforme i pomažemo izgradnju kapaciteta od kojih će prednosti imati ljudi u Bosni i Hercegovini”, kaže.

Trebaju nam i vrijeme, i napor

“Pozdravljamo reformska nastojanja ove zemlje u odbrambenom i sigurnosnom sektoru. Vrijeme i napor su potrebni za punu integraciju u euroatlantsku porodicu. Ali, vrijedi toga, jer vodi većoj sigurnosti i prosperitetu.”

Bissel ističe kako dugoročna politička predanost NATO-a Bosni i Hercegovini ostaje nepromijenjena, a “primarni zadatak NATO Štaba Sarajevo je savjetovanje odbrambenih i sigurnosnih institucija Bosne i Hercegovine, uključujući i koordinaciju aktivnosti programa Partnerstvo za mir”.

“Trenutno nas je u NATO Štabu Sarajevo 70-ak, vojnih oficira, međunarodnog i bh. civilnog osoblja. Vojna lica i jedan dio civila rade kao NATO savjetnici, kolocirani u zgradi Ministarstva odbrane, a drugi obavljaju upravne ili administrativne poslove kao podrška NATO misiji u Bosni i Hercegovini”, dodaje ona.

Izvor: Al Jazeera