Biseri Gascoignea: Kako sam podapeo sudiji!

"Ovog hoću!", kazao je Gazza nakon što je uskočio u rezervoar sa ribama u jednom italijanskom restoranu kako bi uhvatio željenog jastoga (Getty Images)

Za Paula Gascoignea mnogi su govorili da je u svojoj generaciji rođen sa najviše talenta za igranje u veznom redu. No, iz mnogo razloga koji nemaju veze sa nogometom, on nije ispunio svoj zastrašujući potencijal.

Karijeru je počeo u Newcastleu, gdje je i kao dječak trenirao. Uslijedile su epizode u Tottenhamu, rimskom Laziju, Rangersima iz Glasgowa, Middlesbroughu i Evertonu.

Ipak, najpoznatije igre popularnog Gazze pamte se iz perioda kada je igrao za reprezentaciju Engleske. Bio je ključni dio tima za plasman “Gordog Albiona” u polufinale Svjetskog prvenstva 1990. godine. I Gasciogne i Engleska su plakali u 98. minuti polufinalnog duela sa Njemačkom kada je taj igrač dobio žuti karton koji je značio da ne može igrati u eventualnom finalu.

“Elf” je tada slavio na penale, a potom u finalu nadigrao Argentinu sa 1:0.

Gascoigne je također engleskom nacionalnom timu pomogao da se domogne polufinala Evropskog prvenstva 1996. na domaćem terenu.

Ono što je također obilježilo njegovu karijeru je Gazzina razigrana i nepouzdana priroda, a to se vidi iz nekih koje je dao medijima.

“Volim pomagati u stvaranju dobrog raspoloženja i timskog duha u svlačionici. Osjećam da imam tone ljubavi koje mogu dati.”

– O svojim motivacijskim tehnikama.

“Jednu ribu sam stavio u prtljažnik, znao sam da će tu tražiti kada počne automobil zaudarati. Ali drugu sam ugurao između zadnjeg sjedišta i poda. Nekoliko dana kasnije, Durie mi je dao pastrmku koju sam mu stavio u prtljažnik i kazao ‘Dobar pokušaj druže’.”

– O skrivanju riba u automobil Gordona Durieja. Jedna od mnogih poznatih podvala.

“Bio sam ponosan što igram za Englesku na Svjetskom prvenstvu. Svaku utakmicu u kojoj sam igrao, bio sam veoma dobar. Znate, imao sam svijet pod nogama.”

– O vrhuncu svoje karijere

“Dobio sam nagradu za igrača godine i nagradu po izboru igrača, osvojio sam dva trofeja i dvije medalje sa prvenstava. Odlično sam se zabavljao.”

– O svojoj cijeloj karijeri

“Meni ne dolaze povrede u pakovanju po tri – već po 33!”

– O povredama

“Najvažnija stvar je da dovedemo Rangerse u englesku Premier ligu.”

– Gazzino poznavanje geografije.

“Kada se to desilo, mislio sam da sam potrošio svu porodičnu ušteđevinu!”

– O poznatom susretu sa Vinniejem Jonesom.

“Ovog hoću!”

– Kazao je Gazza nakon što je uskočio u rezervoar sa ribama u jednom italijanskom restoranu kako bi uhvatio željenog jastoga.

“Molim te, nemoj ići Abel – rodit ću ti djecu!”

-“Uplakani” Gascoigne, dok visi sa prozora na prvom spratu jedne zgrade, moli saigrača Abela Xaviera da ostane u klubu. Xavier je šest dana kasnije iz Evertona prešao u Liverpool. Ne zna se je li Gazza i dalje potresen zbog njegovog odlaska.

“Trajali su samo dvije sedmice jer mi je svaki put, nakon treninga, trebalo sat vremena da osušim kosu. Morao sam ih rezati komad po komad.”

– O produžecima kose koje je imao dok je igrao u Laziju.

“Ušao sam samo da mi stavi plombu i izašao pijan. Baš je to bio neki jak anestetik!”

– O posjeti zubaru prije EURO-a 1996.

“Sudija je trčao unazad i ja sam rekao nekolicini saigrača ‘Gledajte sad momci’. Sagnuo sam se i izbacio nogu, kao da hoću pertle da svežem, kada se sudija sapleo o moju nogu i pao. Samo sam namignuo saigračima i svi smo se dobro nasmijali.”

– O saplitanju sudije

Izvor: Agencije