Bišćani upozorili: Migrantsku krizu riješiti do zime

Slogan okupljanja 'Minut do 12' najbolja je ilustracija trenutne situacije na području Unsko-sanskog kantona (Fena)

Prosvjed upozorenja zbog, kako su naveli organizatori, “alarmantnog stanja” s izbjeglicama i migrantima u Unsko-sanskom kantonu održan je u ponedjeljak u Bihaću.

Prema službenim podacima, u ovom ng. gradu trenutno boravi gotovo 5.000 migranata i izbjeglica, što predstavlja gotovo 10 posto ukupnog stanovništva grada, a ta će brojka, kako vjeruju u organizaciji Građanska inicijativa, vjerojatno rasti.

Tvrde da država Bosna i Hercegovina ne nudi rješenje za njihov smještaj, nego je većina prepuštena sebi, žive na ulici i u napuštenom učeničkom domu.

‘Izuzetno teška situacija’

“Niko ne protestira protiv ljudi, odnosno migranata u našem gradu, nego tražimo rješenje njihove i naše situacije. Već mjesecima pokušavamo samo pomoći, međutim, to ne možemo sami”, poručili su okupljeni.

U isto vrijeme jedna lokalna opozicijska stranka prikuplja potpise za pokretanje inicijative za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani tog kantona izjasnili jesu li za ili protiv gradnje migrantskog centra u Bihaću.

“Nemam, uopće, oko migrantskog centra ideju i ne bih htio da se petljam – samo neka se problem riješi”, kaže Halid Dedić iz Foruma građana Bihaćka građanska inicijativa.

“Još jednom ću podsjetiti da je situacija u gradu izuzetno teška. Migranti sada čine skoro desetinu ukupnog broja stanovništva Bihaća, a ti ljudi nemaju ni adekvatan smještaj, niti približno humane uslove za život. Zauzeli su parkove, sportske terene, nalaze se i na ulicama, što, naravno, sve građane Bihaća dovodi u neugodan položaj. Ponavljam, ne protestiramo protiv njih, nego samo želimo rješenje. Neka nadležne državne institucije napokon nešto urade kako bi zaštitili i svoje i strane državljane”, dodaje Dedić.

Slogan okupljanja ‘Minuta do 12’

Al Jazeerin reporter Marin Veršić javlja da su među izbjeglicama i migrantima najbrojniji Pakistanci, Sirijci i Iranci, a trenutno ih je najviše uz granicu s Hrvatskom.

“Građanska incijativa upozorava da će brojke i dalje rasti, problem se mora, kažu, riješiti prije zime”, javio je Veršić.

Građani su izrazili suosjećanje s izbjeglicama i migrantima te poručili kako je slogan okupljanja “Minuta do 12” najbolja ilustracija trenutačne situacije na području Unsko-sanskog kantona.

Izvor: Al Jazeera i agencije