Bišćani formiranjem broja 8.372 odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

Građani Bihaća, kao i svi oni koji vole ovu države, suosjećaju s preživjelim Srebreničanima, u čije ime, s ciljem trganja od zaborava, svake godine početkom mjeseca jula ograniziraju “Performans 8372”, kojeg su imenovali upravo po broju ubijenih Srebreničana u julu 1995. godine.

Ova manifestacija u Bihaću je postala tradicija i okuplja velik broj Bišćana i Krajišnika, koji dođu iz drugih gradova Unsko-sanskog kantona, da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj. Svake godine u gradu na Uni ovim povodom okupe se pješaci, motoristi i biciklisti, te krenu put Srebrenice, što je vrlo značajan doprinos Bihaća Srebrenici, koja se, i ove su godine poručili Bišćani, nikada ne smije zaboraviti.

U organizaciji planinarskog društva “Horizont” i podršku Ženske edukativne organizacije “Iskre” iz Bihaća, upriličena je tradicionalna manifestacija “Performans 8372”, kojoj su, uz članove ova dva udruženja, učestvovali motoristi, ljekari, sportski radnici i vjerski službenici.

Gost ovogodišnjeg “Performansa 8372” bio je Fikret Hodžić, novinar i voditelj, koji je preživio golgotu genocida u Srebrenici, zajedno s majkom i desetomjesečnim bratom.

Kada je napuštao svoj rodni grad, ostavio je oca Ibrahima, čije posmrtne ostatke još uvijek nije uspio pronaći.

“Svaka ta potraga i sve te informacije koje mi dobijamo su priča za sebe i samim tim dolaze neke nove priče. Siguran sam da bi svi oni koji su na mom mjestu rekli da je njihova priča najgora, samim tim je negdje i moja, vjerujem da ću dok budem živ na neki način živjeti s bolom. Mjesec juli od početka do kraja za sve nas iz Srebrenice, ustvari, mjesec u kojem zapravo planiramo svoj život, tako da u njemu tada ništa ne slavimo koliko god željeli da budemo sretni. Mislim da to dovoljno govori o svemu tome”, kaže Fikret.

Gost ovogodišnjeg „Performansa 8372“ bio je Fikret Hodžić, novinar i voditelj koji je preživio golgotu genocida u Srebrenici

Skrušeno se prisjetili žrtava genocida

S obzirom da je prošle godine na području općine Lukavac prvi put održan isti ovakav performans, te da je Planinarsko društvo “Horizonti” bilo suorganizator te manifestacije, to je bio povod da načelnik Općine Lukavac Edin Delić danas bude u Bihaću i zajedno s Krajišnicima oda počast ubijenim Srebreničanima, a u nedjelju se upravo s njima uputi najprije u Lukavac, a zatim put Srebrenice.

“Ovakve stvari nose nekoliko poruka. Prije svega da se žrtve, bez obzira na vjeru, rasu i naciju, moraju poštovati. Druga poruka ovakvih događaja jeste da se ovakvo nešto nikada i nikome ne ponovi i tim povodom se upravo i okupljamo kako bi se prisjetili na te nemile događaje, u cilju da ih otrgnemo od zaborava. Smatram da je važno u Srebenicu vratiti multietničnost, jer je ona takva nekada bila, ali i da pokušamo vratiit život i nadu u taj grad i podignemo standard svih njegovih građana”, istakao je Delić.

Prema riječima Zinete Horozović, direktorice “Iskre” iz Bihaća, sva ta bijelina na jednom mjestu i pozadina Srebeničkog inferna podsjećaju na smrt i ogroman broj srebreničkih žrtava, koji je nemoguće opisati riječima, već se mora svjedočiti upravo tu na stadionu Pod Borićima u Bihaću.

“Što se tiče Srebreničkog cvijeta, mi smo od PD Horizont zaduženi za okupljanje žena koje svake godine formiraju taj cvijet. Za te potrebe smo danas okupili preko 250 žena, a prijave su nam pristizale sve do pred početak manifestacije. Ove godine smo imali jednu inovativnu ideju i novinu, a to je da formiramo, odnosno napravimo, cvijet plastičnih okvira, kako bi olakšali njegovo formiranje. Mi uvijek sa skrušenošću pristupamo tom činu formiranja Srebreničkog cvijeta, pognutih glava se prisjećamo svih srebeničkih žrtava”, ističe Horozović.

Krajišnici u srcu Srebrenicu nose

Za Nihada Ninu Sendića, ratnog vojnog invalida iz Bihaća, odlazak u Srebrenicu predtavlja veliki čin, putem kojeg želi da osjeti patnju srebreničkog naroda.

Iako je i sam tokom rata podnio žrtvu izgubivši jednu nogu u odbrani domovine, Sendić se svakodnevno priprema za novi put u Srebrenicu, što mu predstavlja posebno zadovoljstvo.

“Sve dok budem disao i budem mogao hodati ići ću na taj put. Ja imam poseban osjećaj kada dođem u Potočare. Smatram da bi se prilikom ulaska na tlo Potočara trebalo izuti i hodati bos tom zemljom tamo. Imam osjećaj da navečer, kada se manifestacija u Potočarima završi, te nastupe noć i tišina, kao da čujem krikove tih ljudi tamo koji su ubijeni samo zato što su imali drugačija imena”, kaže Sendić.

U sklopu današnjeg Perfomansa 8375 upriličena je izložba koja je sadržana od čahura ispaljenih metaka

Više od 400 sudionika simboličnim formiranjem brojke 8.372 još jednom su odali počast žrtvama najvećega genocida u Evropi od Drugoga svjetskoga rata.

Kako je istaknuo Elvir Muslić, predsjednik PD “Horizont”, više od 80 članova ovoga društva krenulo je put Srebrenice, kako bi se već u nedjelju priključili Maršu mira.

On je dodao da je i ove godine veliki broj građana Bihaća izrazio želju za odlazak u Srebrenicu, zahvalivši se još jednom svima koji su, i pored velike vrućine došli, nazočili i sudjelovali u performansu.

“Cilj ove manifestacije i ostalih naših aktivnosti je da se sjećanje na Srebrenicu omasovljava kako se žrtve ne bi zaboravile. Hvala svima koji su, i pored velikih vrućina, došli i odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Mi, Bišćani, kao i svi domoljubi ove države, suosjećamo s preživjelim Srebreničanima i evo pored pješaka, ovdje imamo i motoriste, to je još jedan doprinos da istina nikad ne bude zaboravljena. A ta istina je da je  u Srebrenici počinjen genocid nad nevinim žrtvama i to se ne smije zaboraviti kako se nikome i nikada ne bi ponovilo”, kaže Muslić.  

U sklopu današnjeg “Perfomansa 8375” upriličena je izložba pod istim nazivom, koja je sadržana od čahura ispaljenih metaka.

Izložbu je za ovogodišnji Performans pripremao Mehrudin Dedić Hudo iz Bihaća, ali s obzirom da je Mehrudin prije nešto više od mjesec dana izgubio život u tragičnoj nesreći, izložbu su za ove prilike pripremile njegove kćerke Ajla i Nejla, zajedno s njegovom suprugom Nerminom.

Izvor: Al Jazeera