Oglasi

Bingo novi vlasnik tuzlanske Dite

Novcem od prodaje tuzlanskog preduzeća (blizu četiri miliona eura) uvezat će se radni staž za sve radnike Dite, a bit će namireni i povjerioci.
Novi vlasnik obavezao se da na poslu zadrži 75 radnikaAl Jazeera - Arhiva

Fabrika deterdženata Dita u Tuzli u srijedu je prodana za 7.673.000 konvertibilnih maraka (3,85 miliona eura) kompaniji Bingo, potvrdio je stečajni upravnik Hajrudin Kunalić za bh. medije.

Prodaja je obavljena sistemom slobodne pogodbe, a odbor povjerilaca Dite, koja je u stečaju, donio je odluku koja je prihvaćena u Općinskom sudu Tuzla.

"Ponuda za prodaju po cijeni od blizu osam miliona KM je prihvaćena, a sada se očekuje da kupac uplati novac, nakon čega će biti upriličena primopredaja imovine. Kupac zadržava sve zaposlene i nastavlja djelatnost", pojasnio je Kunalić.

Novcem od prodaje uvezat će se radni staž za sve radnike Dite, bit će namireni povjerioci te isplaćeno osam zaostalih plaća, poručeno je iz uprave Dite.

Proizvodnja je u Diti pokrenuta prije dvije godine zahvaljujući velikoj upornosti radnika.

Radnici pokrenuli proizvodnju

Radnici Dite prije dvije godine samoinicijativno su pokrenuli proizvodnju.

Ubacili su sirovine koje im je omogućila kompanija Bingo i počeli proizvodnju četiri nekada nadaleko poznata proizvoda.

Kako je vrijeme prolazilo, proizvodni asortiman se širio, a danas, dvije godine kasnije, Dita je na tržište lansirala sve proizvode koji su nekada bili sastavni dio svakog domaćinstva u Bosni i Hercegovini.

U prošloj godini Dita je ostvarila promet u iznosu blizu četiri miliona KM (dva miliona eura), što je bilo dovoljno da se pokriju direktni troškovi radne snage i dobavljača.

Dita trenutno zapošljava 75 radnika.

Izvor: Agencije