Bin Salman stigao na samit G20: Kakva će biti reakcija svjetskih lidera?

Saudijski prestolonasljednik je napustio Tunis rano u srijedu (EPA)

Saudijski krunski princ Mohammed bin Salman je stigao u Argentinu, nakon što je rano u srijedu napustio Tunis, kako bi prisustvovao samitu G20, izvijestila je agencija Reuters, gdje će pažnja javnosti biti usmjerena na reakciju svjetskih lidera na čovjeka koji je optužen da je naredio ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

AP navodi da neki svjetski čelnici neće željeti da ih javno vide kako se rukuju i smiju sa princom Mohammedom. 

Samit će biti prilika za fotografiranje koja bi mogla dovesti do niza reakcija, čak i gađenja, te konkretnih posljedica na domaćem terenu jer bi djelovalo da se optužbi pokušava osloboditi, ili čak legitimizirati čovjek za kojeg su američke obavještajne agencije zaključile da je naredio ubistvo Khashoggija.

Saudijski prestolonasljednik je napustio Tunis rano u srijedu, prenio je Reuters vijest sa internetske stranice Alarabiya.

Američki predsjednik Donald Trump će se na samitu G20 u Argentini sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ali nema namjeru da se sastaje sa saudijskim prestolonasljednikom Mohammedom Bin Salmanom, rekao je Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Prisustvo krunskog princa na samitu G20 je hrabri napor da se pokrene pitanje da li će svjetski lideri surađivati sa Saudijskom Arabijom, kažu analitičari.

Rijad ovim odlaskom Bin Salmana u Buenos Aires također pokušava poslati poruku da se princ Mohammed vratio u sedlo i da je najgora kontraverza završena.

Saudijski princ Mohammed bin Salman doputovao je u utorak Tunis, dok su stotine građana organizirale prve proteste u arapskom svijetu protiv njega nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Princ se u Tunisu suočio sa nečim što ne viđa često – bijesom javnosti, navodi AP.

Nekoliko sati uoči njegovog dolaska, više od 200 demonstranata osudilo je njegovu posjetu, drugog dana protesta u glavnom gradu Tunisa.

Univerzalna jurisdikcija

Od Argentine je ranije zatraženo da istraži ulogu saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana u vezi s mogućim ratnim zločinima u Jemenu te ubistvom Khashoggija.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku, Human Rights Watch, podnijela je zahtjev argentinskom saveznom sudiji Arielu Liju u ponedjeljak.

Direktorica HRW-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Sarah Leah Whitson rekla je da je međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava istragu zatražila u Argentini jer će princ Mohammed prisustvovati otvaranju samita G20 ove sedmice u Buenos Airesu.

Ustav Argentine pruža mogućnost univerzalne jurisdikcije za ratne zločine i mučenje, što znači da pravosudni zvaničnici mogu istražiti i pokrenuti sudski proces za te zločine bez obzira na to gdje su oni počinjeni.

Državni sekretar Mike Pompeo i šef Pentagona James Mattis obavijestit će američke senatore u srijedu o razvoju događaja vezanih za Saudijsku Arabiju.

Bob Corker, predsjedavajući senatskog Odbora za međunarodne odnose, rekao je novinarima da će Pompeo i Mattis izvijestiti Senat na sjednici iza zatvorenih vrata.

Corker je rekao i kako se nada da će direktorica Centralne obavještajne agencije (CIA) Gina Haspel prisustvovati sjednici.

Američki predsjednik Donald Trump prošle sedmice nazvao je Saudijsku Arabiju “stabilnim partnerom” i rekao da je nejasno je li princ Mohammed bio upoznat s planom za Khashoggijevo ubistvo.

S obzirom na visoke tenzije u vezi sa Saudijskom Arabijom i Jemenom, Corker je rekao da je ključno “čuti od administracije kamo ovo vodi”.

Ubistvo Khashoggija

Mnogi američki zakonodavci, uključujući Trumpove kolege iz republikanske strane, te demokrate, iskazali su zabrinutost zbog ubistva Khashoggija u saudijskom konzulatu prošli mjesec, te zbog rata u Jemenu, koji je izazvao jednu od najvećih humanitarnih kriza u svijetu.

Vođa senatske većine Mitch McConnel je kazao da je “neka vrsta reakcije” potrebna od SAD-a zbog saudijske uloge u užasnom ubistvu Khashoggija. Iako je predsjednik Trump dovodio u pitanje ko je krivac, Senat razmatra glasanje, do kojeg bi moglo doći već ove sedmice, o zaustavljanju američkog učešća u ratu u Jemenu, koji predvodi Saudijska Arabija.

“Ono što se očigledno desilo, što je u osnovi potvrdila CIA, u potpunoj suprotnosti od onog do čega drži SAD i za šta se zalaže u svijetu”, rekao je McConnel. “Razmatramo koji bi odgovor bio odgovarajući”.

Ubistvo Khashoggija, kolumniste Washington Posta i kritičara prestolonasljednika, u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra dovelo je do pogoršanja odnosa Saudijske Arabije sa Zapadom i naškodilo imidžu princa Mohammeda u inozemstvu.

Turski zvaničnici tvrde da je Khashoggijevo tijelo raskomadano u saudijskoj ambasadi u Istanbulu prošlog mjeseca, dok saudijske vlasti za njegovo ubistvo krive niže rangirane zvaničnike za koje navode da su prekoračili svoja ovlaštenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije