Bin Salman – sporno pitanje između Corbyna i May

Britanska vlada je uložila žalbu na sudsku presudu na osnovu koje se prodaja oružja Saudijskoj Arabiji smatra nezakonitom (Getty Images)

Nakon susreta na samitu G20 sa saudijskim princom prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, britanska premijerka Theresa May je izjavila kako je iskoristila ovaj sastanak da princa potakne na saradnju s Ujedinjenim narodima kako bi se pronašlo rješenje za dugotrajni sukob u Jemenu.

Kazala je kako ga je pozvala na “otvoren i transparentan” sudski proces vezano za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2. oktobra prošle godine u konzulatu njegove države u Istanbulu.

Međutim, predsjednik Laburističke stranke Jeremy Corbyn smatra da premijerka, koja je podnijela ostavku, nije učinila dovoljno da pokaže kako se britanska vlada ne slaže s postupcima de facto vladara Saudijske Arabije.

Na oružju zarada 4,6 milijardi funti

Corbyn ističe kako je May trebala naglasiti Bin Salmanu da će Velika Britanija odmah zaustaviti prodaju oružja njegovom režimu te da ga smatra odgovornim za strašno ubistvo saudijskog novinara.

Skrenuo je pažnju na to da je Velika Britanija od prodaje oružja i vojne opreme koja je korištena u ratu u Jemenu zaradila 4,6 milijardi funti, a da su rat i njegove posljedice dovele do smrti gotovo četvrt miliona ljudi, od kojih je polovina njih mlađa od pet godina.

Britanska vlada je uložila žalbu na nedavnu sudsku presudu na osnovu koje se prodaja oružja Saudijskoj Arabiji smatra nezakonitom, zbog postojanja vjerovatnoće da će se oružje upotrijebiti u kršenju međunarodnog humanitarnog prava u Jemenu.

Kampanja bombardiranja koju predvodi Saudijska Arabija u Jemenu dovela je do stradanja više od 8.000 civila i ranjavanja više od 9.000, prema podacima nezavisne skupine za praćenje podataka o žrtvama rata Yemen Data Project.

Ratni zločini počinjeni u Jemenu

Vođa laburista naglašava da dokazi o počinjenim ratnim zločinima u Jemenu, užas masovnog ubijanja, izgladnjivanje naroda u Jemenu te ubijanje protivnika u zemlji i inostranstvu znači da Saudijsku Arabiju treba pozvati na odgovornost, a ne prihvatiti kao vojnog saveznika.

List Independent navodi da se Bin Salman našao u središtu međunarodnih osuda još od kako je proglašen za prijestolonasljednika 2017. godine, zbog bombardiranja susjednog Jemena i navodne povezanosti s ubistvom novinara Khashoggija.

Govoreći nakon sastanka u Osaki, visoki britanski zvaničnik je izjavio da je May ponovila saudijskom prijestolonasljedniku kako postoji potreba za daljim radom na pronalaženju rješenja za trenutni sukob u Jemenu i za transparentnim sudskim postupkom u slučaju ubistva novinara Khashoggija, prenosi britanski list.

Izvor: Agencije