Bin Salman meta kritika nakon napada na naftna postrojenja

Napadi na naftna postrojenja izazvali su kritike onih koji vjeruju da je Bin Salman zauzeo pretjerano agresivan stav prema Iranu, tvrdi izvor (EPA)

Pojedini članovi porodice koja vlada Saudijskom Arabijom i neki pripadnici poslovne elite izrazili su frustraciju načinom na koji prestolonasljednik Mohammed bin Salman vodi tu državu, nakon septembarskih napada na naftnu infrastrukturu Kraljevine.

Nekoliko istaknutih pripadnika vladajuće porodice Al Saud, koja broji približno 10.000 članova, postavili su pitanje Bin Salmanove sposobnosti da brani i vodi najvećeg izvoznika nafte na svijetu, sudeći po riječima visokopozicioniranih stranih diplomata i pet izvora bliskih kraljevskoj i poslovnoj eliti u zemlji.

Agencija Reuters tvrdi da su svi oni govorili pod uvjetom anonimnosti.

Neki od njih tvrde da su napadi izazvali kritike onih koji vjeruju da je Bin Salman zauzeo pretjerano agresivan stav prema Iranu.

‘Kako nisu predvidjeli napad?’

“Mnogo je ogorčenja u vezi s načinom na koji prestolonasljednik vodi zemlju”, rekao je jedan od izvora, član saudijske elite s kraljevskim vezama, postavljajući pitanje: “Kako nisu uspjeli predvidjeti napad?”

Ta osoba dodala je da nekoliko ljudi iz elitnih krugova tvrdi da “nemaju povjerenje” u Bin Salmana, što su potvrdila i četiri druga izvora, kao i diplomat.

No, prestolonasljednik ima i snažne pristalice.

Saudijski izvor blizak Bin Salmanovim krugovima kaže: “Posljednji događaji neće ga lično pogoditi, kao potencijalnog vladara, jer pokušava zaustaviti iransku ekspanziju u regiji. To je stvar patriotizma, tako da on neće biti u opasnosti, makar dok je njegov otac živ”, rekao je on.

Drugi strani diplomat kaže da obični Saudijci i dalje žele biti ujedinjeni iza Bin Salmana, kao jakog, odlučnog i dinamičnog čelnika.

Ured za medije saudijske vlade nije odgovorio na pitanja o toj temi koja mu je poslao Reuters.

Ušutkivanje neistomišljenika

Bin Salman je u nedjelju, tokom televizijskog intervjua za CBS, rekao da je teško braniti Saudijsku Arabiju zbog njene veličine, kao i ozbiljnosti prijetnji po nju.

“Izazov je u potpunosti pokriti zemlju”, rekao je.

Također je pozvao na snažnu globalnu akciju protiv Irana, ali i dodao da je više zagovornik “mirnog” nego vojnog rješenja.

Bin Salman je zvanično prvi nasljednik svog 83-godišnjeg oca, kralja Salmana, te je de facto vladar Saudijske Arabije. Obećao je da će transformirati Saudijsku Arabiju u modernu državu.

Tridesetčetverogodišnji prestolonasljednik, koji je popularan među mlađim Saudijcima, hvaljen je zbog ublažavanja društvenih restrikcija u konzervativnoj kraljevini, dajući veća prava ženama i obećavajući da će ublažiti zavisnost saudijske ekonomije od nafte. No, te napore otežava činjenica da su mediji pod kontrolom države i da se njegovi neistomišljenici i aktivisti nastoje ušutkati.

Izvor: Agencije