Bill i Melinda Gates kritizirali Trumpov odnos prema ljudima

Bill i Melinda Gates kritizirali su prijedloge Donalda Trumpa za smanjenje pomoći stranim državama (AP)

Milijarder i osnivač Microsofta Bill Gates i njegova žena Melinda, koji su i veliki svjetski filantropi, smatraju kako bi se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump trebao odnositi s više poštovanja prema ljudima, naročito ženama.

Smatraju i kako bi se trebalo nastaviti s ulaganjima u siromašnije države, zbog “dobrobiti globalne sigurnosti”.

U otvorenom pismu, koje objavljuju na godišnjem nivou i u kome odgovaraju na pitanja u vezi s njihovom fondacijom, Bill i Melinda Gates kritizirali su Trumpove prijedloge za smanjenje pomoći stranim državama.

Gatesovi su američkom lideru poručili kako on ima odgovornost da bude dobar primjer i osnaži sve Amerikance kroz svoje izjave i politiku.

Deset nezgodnih pitanja

“Željela bih da naš predsjednik tretira ljude, a naročito žene, s više poštovanja kada govori i tweetuje”, navela je Melinda Gates u pismu.

U pismu, u kojem je par Gates odgovarao na 10 najnezgodnijih pitanja koja dobijaju u vezi sa svojim filantropskim djelovanjima, oni su se osvrnuli i na Trumpove planove da smanji izdvajanja za borbu protiv bolesti i siromaštva u inostranstvu, prenosi Reuters.

“Ti napori spašavaju živote… I oni čine sigurnijim Amerikance time što čine siromašnije države stabilnijim i zaustavljaju epidemije bolesti prije nego što postanu pandemije. Svijet nije sigurnije mjesto kada je više ljudi bolesno ili gladno”, poručio je Bill Gates.

Trumpov prijedlog smanjenja fondova za diplomatiju i pomoć u inostranstvu naišao je na otpor u američkom Kongresu u ponedjeljak, kada su se republikanci pridružili demokratama u protivljenju smanjenjima onoga što vide kao ključne troškove “meke moći” u vrijeme globalnih prijetnji.

Izvor: Agencije