Bill Gates donira Africi još pet milijardi dolara

Fondacija 'Bill and Melinda Gates' najveća je dobrotvorna ustanova na svijetu (Reuters)

Jedan od osnivača kompanije Microsoft i multimilijarder Bil Gates najavio je da će njegova fondacija investirati još pet milijardi dolara u Afriku u narednih pet godina.

Gates, koji je u Johannesburgu održao govor povodom Dana Nelsona Mandele, rekao je da je fondacija “Bill and Melinda Gates” u Africi već uložila više od devet milijardi dolara, uglavnom u projekte u sektoru zdravstva, prenela je agencija AP.

On je upozorio da ako svijet ne osmisli kreativnije načine da prevencija i lijekovi protiv virusa HIV postanu dostupniji, “teškom mukom ostvareni uspjesi u borbi protiv HIV u subsaharskoj Africi tokom posljednjih 15 godina bi mogli biti upropašteni”, usljed rasta već ionako visoke stope nataliteta.

Gates je istakao da je Afrika najmlađi kontinent u demografskom smislu i da će “do 2050. godine 40 posto djece u svijetu živjeti upravo u Africi”.

Potpuno transparentna

Američki filantrop je naveo da je Afrika zabilježila značajan napredak u borbi protiv HIV-a, budući da je posljednjih put kad je Južnoafrička Republika bila domaćin globalne konferencije o AIDS-u samo nekoliko hiljada Afrikanaca primalo lijekove za HIV zbog njihove visoke cijene, dok sada te lijekove prima polovina od ukupno 6,9 miliona zaraženih ljudi u Južnoafričkoj Republici.

Fondacija “Bill i Melinda Gates” najveća je dobrotvorna fondacija na svijetu, a procjenjuje se da je njena imovina vrijedna 34,5 milijardi dolara.

Kuriozitet djelovanja fondacije je što je, za razliku od većine ostalih registriranih u Sjedinjenim Američkim Državama, njen rad u potpunosti finansijki transparentan za javnost.

Fondacija je ustrojena po uzoru na Rockefeller fondaciju i organizirana je u četiri nezavisna sektora.

Izvor: Agencije