Bild: Erdogan šalje emisare u Njemačku

Nakon što su prošlih sedmica vlasti u nekoliko njemačkih gradova iz sigurnosnih razloga zabranile nastupe turskih političara na javnim skupovima Erdogan je Njemačku optužio da prakticira 'nacističke metode' (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, uprkos napetoj situaciji u odnosima s nekim državama članicama Evropske unije, planira u Njemačku poslati još 15 visokopozicioniranih političara kako bi među 1,4 miliona turskih birača koji žive u Njemačkoj zagovarali ustavne promjene na referendumu 16. aprila, javlja njemački dnevnik Bild.

“Do kraja marta trebalo bi biti održano još najmanje 15 skupova, na kojima bi nastupili bivši ministri, zastupnici te visokopozicionirani članovi vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) predsjednika Erdoğana”, piše njemački dnevnik.

Većina tih nastupa trebala bi se održati u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, gdje živi i najveći dio od 1,4 miliona njemačkih građana s pravom glasa.

Upitan nastup

Oni su potencijalni birači na predstojećem referendumu, na kojem bi trebalo biti odlučeno o ustavnim promjenama koje bi Erdoğanu trebale dati još veće ovlasti.

Skupovi bi trebali biti održani i u većim gradovima poput Berlina, Stuttgarta, Münchena i Hamburga.

Još uvijek nije jasno hoće li na nekom od skupova nastupiti i sam Erdoğan.

Nakon što su prošlih sedmica vlasti u nekoliko njemačkih gradova iz sigurnosnih razloga zabranile nastupe turskih političara na javnim skupovima turski predsjednik Erdoğan je Njemačku optužio da prakticira “nacističke metode”.

Teške optužbe

U TV-intervjuu u ponedjeljak navečer Erdoğan je njemačku kancelarku Angelu Merkel također optužio da štiti teroriste iz Radničke partije Kurdistana (PKK).

“Poštovana gđo Merkel, Vi pomažete teroristima. Zašto ne učinite ništa protiv 4.500 terorista u vašoj državi?”, rekao je on.

Glasnogovornik Vlade Njemačke Steffen Seibert objasnio je kako su Erdoğanovi komentari apsurdni.

“Njemačka kancelarka odbija komentirati i u budućnosti ovakve apsurdne navode”, dodao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maizière objasnio je kako optužba o zaštiti terorizma “nema veze s realnošću” zato što je Njemačka još davno zabranila rad PKK-a i svrstala ga među terorističke organizacije.

Izvor: Agencije