Bilčik: Pitanje vjerskih zajednica u nadležnosti države Crne Gore

Dijalog je način za pronalaženje rješenja u sporovima, kaže Bilčik (Al Jazeera)

Kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora Evropske unije za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik izjavio je u srijedu da je pitanje vjerskih zajednica isključivo u nadležnosti države Crne Gore, ali da se taj postupak mora voditi u skladu sa svim međunarodnim i drugim relevantnim standardima u području ljudskih prava.

Na konferenciji za novinare nakon završetka sjednice POSP-a u Podgorici rekao je da je dijalog način za pronalaženje rješenja u tom sporu i predložio da se u duhu dijaloga nastavi rad na otvorenim pitanjima.

“Tu mislimo na Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica”, poručio je Bilčik, prenosi Tanjug, pozivajući se na podgoričke Vijesti.

Godina pogodna za eurointegracije

Na pitanje je li Brisel dobio pozive od opozicije da se uključi u dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti Bilčik je kazao da se EU može uključiti jedino na poziv svih relevantnih aktera u zemlji.

“Ne možemo doći na poziv samo jednog dijela političkog spektra, ali smo spremni pomoći. Kad dođe do takve saradnje, ta naša djelovanja uglavnom su vezana za sam postupak, proceduru, pokušavamo kreirati prostor za razgovor. Nismo tu nikada s namjerom da nametnemo neka rješenja nego da potaknemo dijalog”, rekao je Bilčik.

Dodao je da su tokom sjednice POSP-a usvojena zajednička deklaracija i preporuke, ističući da su svi zastupnici – i u Evropskom parlamentu i u Skupštini Crne Gore – naporno radili na tome, usmjerivši rad ka jednom zajedničkom cilju: da podrže Crnu Goru u postupku pristupanja EU-u.

Ocijenio je da je ova godina naročito važna jer Hrvatska, kao zemlja iz susjedstva, predsjedava EU-om u prvom dijelu, a nakon nje Njemačka i poručio da je to jedinstvena prilika da “učinimo da postupak proširenja bude politički prioritet za kompletnu Evropsku uniju”.

Crna Gora predvodnik u procesima

Izrazio je nadu da će nova revidirana metodologija, koju je Evropska komisija objavila 5. februara, pomoći da se dalje napreduje s procesom proširenja EU-a.

“Crna Gora ima pravo razmotriti novu metodologiju, sama odlučiti hoće li je prihvatiti. Svjesni smo da je Crna Gora predvodnik u ovim procesima i nadamo se da ćemo novu metodologiju iskoristiti da taj postupak bude intenzivniji i bolji”, poručio je Bilčik.

Istakao je da je konstatirano da postoje otvorena pitanja na kojima treba dalje raditi i da se neki procesi trebaju u većoj mjeri zasnivati na dijalogu, navodeći da je to uključeno u usvojenu deklaraciju i preporuke.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je da su evropski zastupnici saopćili da politika proširenja ostaje u fokusu pažnje evropskih institucija i da se s njom mora nastaviti, da je to jedna od najuspješnijih politika EU-a i da može teći uporedo s procesom konsolidacije EU-a.

Upitan da prokomentira to što član stranke (Demokratska partija socijalista – DPS) koju predvodi ide na litije koje organizira Srpska pravoslavna crkva (SPC), Brajović je rekao da su socijaldemokrati stranka u koju su dobrodošli svi koji misle dobro državi i žele raditi u javnom interesu.

Brajović: Ogroman broj manipulacija

Tvrdi da se ogroman broj manipulacija čuje u Crnoj Gori i van nje o tom zakonu i poručuje da jedva čeka da počne njegovo provođenje.

“Podržavam dijalog o primjeni, da se vidi koji je broj manipulativnih tvrdnji koje su se čule nekad na primitivan način”, rekao je Brajović.

Istakao je da je Crna Gora sposobna primijeniti sve svoje zakone, koji trebaju važiti jednako za sve.

“Ne postoji mogućnost da funkcioniše država u državi i da neko ne poštuje zakon i da neko bude izuzet od primjene zakona”, kazao je Brajović.

Izvor: Agencije