Bilal, crtić o mujezinu poslanika Muhameda

U kinima u arapskim državama počelo je prikazivanje animiranog filma pod imenom Bilal. Film je inspiriran pričom o Bilalu ibn Rabahu, časnom ashabu (drugu) poslanika Muhameda koji je bio prvi mujezin. Ovo je najduži arapski animirani film ove vrste urađen savremenom tehnologijom, dok su glasove likovima u filmu posudili neki od najpoznatijih svjetskih glumaca.

Animirani film, koji je rađen je u 3D tehnologiji i na engleskom jeziku, ušao je u Ginisovu knjigu rekorda jer sadrži najdužu scenu bitke u povijesti animiranog filma u trajanju od 11 minuta i 14 sekundi. Cijeli film traje 110 minuta i time je postao prvi arapski animirani dugometražni film.

Projekcija ovog animiranog filma već je počela u kinima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Omanu, Libanu, Jordanu i Iraku, dok će u Kuvajtu biti prikazan 29. septembra i u Egiptu 12. oktobra ove godine, a ekskluzivna projekcija filma održana je u Dubaiju prošle nedjelje.

Saudijska produkcija

Film je rađen u produkciji saudijskog Barajoun Entertainment studija za specijalne efekte i animaciju sa sjedištem u Dubaiju. Scenario i režiju je uradio saudijski režiser Ayman Jamal koji je u intervjuu za libansku nacionalnu novinsku agenciju rekao da se ideja rodila nakon što je provedeno nekoliko istraživanja o omiljenim junacima animiranih filmova među djecom u arapskom svijetu koja su pokazala da su to „superheroji“ te da među njima nema stvarnih heroja koji zaslužuju da budu dječiji uzor.      

Jamal kaže kako se film obraća publici širom svijeta te da se on „ne bavi samo islamskom religijom, nego govori o životu Bilala i načinu na koji se on borio protiv ropstva, koje nije samo ropstvo tijela već i uma.“

Ovaj saudijski režiser je ističe da je film osvojio nagradu za najbolju inspirativnu priču na filmskom festivalu u Cannesu.

Trenutno se radi na prevođenju filma na sedam jezika kako bi u skorije vrijeme bio prikazan u različitim dijelovima svijeta, uključujući i Sjedinjene Američke Države, Novi Zeland i Australiju, dok će na arapskom jeziku biti predstavljen 12. oktobra ove godine.

Realizacija filma trajala je tri godine sa troškovima blizu trideset miliona dolara. Pripreme za ovaj projekat trajale su nekoliko godina, a na njemu je radio tim od 360 članova, uključujući i glumce iz Hollywooda i Disneya. Glas glavnom junaku Bilalu u dječačkom dobu posudio je glumac Jacob Latimore, dok svjetski poznati pjevač Akon potpisuje oficijelnu pjesmu za film. 

Izvor: Al Jazeera