Oglasi

Bijeli suprematisti odgovorni za većinu terorističkih napada u SAD-u

Za 67 posto napada u prvih osam mjeseci ove godine odgovorni su radikalni desničari, a za 20 posto radikalni ljevičari.
Na meti bijelih suprematista našli su se učesnici antirasističkih protesta koji su održani ovog ljetaReuters

Bijeli suprematisti stoje iza većine terorističkih napada u SAD-u koji su se dogodili u prvih osam mjeseci ove godine, navodi se u izvještaju Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Za 67 posto terorističkih napada odgovorni su bijeli suprematisti, odnosno radikalni desničari, a za 20 posto napada radikalni ljevičari, prenosi Tanjug.

Izvještajem Centra za strateške i međunarodne studije nisu obuhvaćeni zločini iz mržnje, protesti i neredi koji su se dešavali nakon ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Na meti bijelih suprematista našli su se učesnici antirasističkih protesta koji su održani ovog ljeta.

Nasilje bi se moglo povećati

Broj napada desnice ostao je gotovo isti u poređenju s prošlom godinom, dok se broj napada radikalnih ljevičara uvećao za četiri puta u odnosu na pomenuti period, a u ovim napadima ubijeno je pet osoba.

Istraživači upozoravaju da bi se sjledeće godine nasilje moglo povećati, a kao uzroke navode političke podjele, pandemiju korona virusa, pogoršanje ekonomske situacije, rasne nepravde i druge faktore.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.