Bijela kuća: Za Assada nema mjesta u budućnosti Sirije

Sankcije su uvedene u okviru novog zakona nazvanog 'Cezar' (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i dalje vjeruju da za Bashara al-Assada nema mjesta u budućnosti Sirije, izjavio je zvaničnik Bijele kuće.

U kratkom brifingu s novinarima zvaničnik je rekao da Assad sigurno neće učestvovati u bilo kakvim naporima za rekonstrukciju koji bi mogli koristiti njegovom režimu.

Te izjave date su uoči planiranog trilateralnog sastanka između Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Izraela u Jerusalemu u sljedećim sedmicama, koji će se baviti pitanjem sirijske krize i iranskog prisustva na granicama Izraela.

Obama tražio da Assad odstupi

Vojni analitičar Alex Fishman otkriva u izraelskom dnevnom listu Yedioth Ahronoth da će na predstojećem sastanku biti postavljeni temelji za trilateralni dogovor, kojim će Tel Aviv i Washington priznati legitimitet Assadovog režima u zamjenu za to da Moskva radi na smanjenju utjecaja Irana u Siriji.

Prema istom sporazumu, Washington će, također, smanjiti sankcije nametnute Rusiji.

U izvještaju ruskog lista Svobodnaja Presa navodi se da je Moskvi potrebno povlačenje Irana iz Sirije jer će to spriječiti provokacije izraelskih aviona na tom području, kada će biti moguće početi razgovore o pretvaranju Sirije u mirnu i sigurnu zemlju.

Također, odlazak Iranaca povećava mogućnost da se prisustvo američkih vojnih snaga u Siriji uveliko smanji, pogotovo imajući u vidu da Washington smatra Iran glavnom prijetnjom za Izrael.

U prvim godinama sirijskog rata administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame tražila je od predsjednika Sirije da odstupi s vlasti.

‘Sirijski narod treba odlučiti’

Taj stav promijenio se kako je vrijeme prolazilo, a rat se zaoštravao, pa se činilo da je Washington taj prioritet ostavio po strani.

Međutim, promjena u američkom stavu postala je očita kad je predsjednik Donald Trump došao na vlast početkom 2017.

Assadov odlazak s vlasti više nije bio prioritet za Washington, koji sada kaže da je “sirijski narod” taj koji treba odlučiti o njegovoj sudbini.

Izvor: Al Jazeera i agencije