Bijela kuća više nema strpljenja s Pyongyangom

Sjevernokorejski test tempiran je kako bi se vremenski podudario s Tillersonovom posjetom Aziji (Reuters)

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Rex Tillerson tokom nedavne posjete Kini poslao je Sjevernoj Koreji veoma jasan signal kako je “s politikom strateškog strpljenja gotovo”, saopćio je u ponedjeljak glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer, prenose agencije.

Spicer je to rekao kao odgovor na pitanje o Tillersonovoj reakciji na saopćenje Sjeverne Koreje o testu svog najnovijeg raketnog motora u nedjelju.

Tillerson je proteklih dana bio u prijestonici Kine, kao i u još nekoliko regionalnih glavnih gradova tokom svoje prve posjete Aziji, koja je prošla u sjenci zabrinutosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Najnovije testiranje raketnog motora u Sjevernoj Koreji pokazalo je “značajan napredak” programa razvoja projektila, objavio je ranije službeni Seoul, komentirajući ubrzani razvoj kontroverznog vojnog programa sjevernog susjeda.

Trump: ‘Kim se ponaša veoma loše’

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

“Imao sam sastanak o Sjevernoj Koreji. On se ponaša veoma, veoma loše. Kažem vam: on se ponaša veoma loše”, rekao je Trump novinarima.

Raketni motor “uspješno” je testiran, izvijestili su državni mediji, a provjera je očito pomno tempirana kako bi se vremenski podudarila s Tillersonovom posjetom Aziji, napominje agencija AFP.

Testiranje raketnog motora nadovezalo se na niz sličnih poteza Pyongyanga u posljednje vrijeme, uključujući ispaljivanje četiriju projektila u istočnom dijelu zemlje, koje je prikazano kao vježba napada na američke vojne baze u Japanu.

Šef američke diplomatije boravio je u posjeti Tokiju, Seoulu i Pekingu, tokom koje je izjavio kako će Washington napustiti “neuspjeli pristup strateškog strpljenja” prema Pyongyangu.

Izvor: Agencije