Oglasi

Bijela kuća više nema strpljenja s Pyongyangom

Reakcija iz Washingtona dolazi nakon najnovijeg testa raketnog motora Sjeverne Koreje u nedjelju.
Sjevernokorejski test tempiran je kako bi se vremenski podudario s Tillersonovom posjetom AzijiReuters

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Rex Tillerson tokom nedavne posjete Kini poslao je Sjevernoj Koreji veoma jasan signal kako je "s politikom strateškog strpljenja gotovo", saopćio je u ponedjeljak glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer, prenose agencije.

Spicer je to rekao kao odgovor na pitanje o Tillersonovoj reakciji na saopćenje Sjeverne Koreje o testu svog najnovijeg raketnog motora u nedjelju.

Tillerson je proteklih dana bio u prijestonici Kine, kao i u još nekoliko regionalnih glavnih gradova tokom svoje prve posjete Aziji, koja je prošla u sjenci zabrinutosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Najnovije testiranje raketnog motora u Sjevernoj Koreji pokazalo je "značajan napredak" programa razvoja projektila, objavio je ranije službeni Seoul, komentirajući ubrzani razvoj kontroverznog vojnog programa sjevernog susjeda.

Trump: 'Kim se ponaša veoma loše'

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

"Imao sam sastanak o Sjevernoj Koreji. On se ponaša veoma, veoma loše. Kažem vam: on se ponaša veoma loše", rekao je Trump novinarima.

Raketni motor "uspješno" je testiran, izvijestili su državni mediji, a provjera je očito pomno tempirana kako bi se vremenski podudarila s Tillersonovom posjetom Aziji, napominje agencija AFP.

Testiranje raketnog motora nadovezalo se na niz sličnih poteza Pyongyanga u posljednje vrijeme, uključujući ispaljivanje četiriju projektila u istočnom dijelu zemlje, koje je prikazano kao vježba napada na američke vojne baze u Japanu.

Šef američke diplomatije boravio je u posjeti Tokiju, Seoulu i Pekingu, tokom koje je izjavio kako će Washington napustiti "neuspjeli pristup strateškog strpljenja" prema Pyongyangu.

Izvor: Agencije