Bijela kuća traži odgodu ograničenja za Huawei

Huawei
Ured traži da restrikcije nametnute Vladinim agencijama i onima koji s državom sklapaju ugovore, započnu za četiri godine (EPA)

Ured za upravu i proračun u Bijeloj kući zatražio je od Kongresa odgodu zabrane federalnih ugovora za tvrtke koje posluju s kineskim tehnološkim divom Huaweijem, što je dio obrambenog zakona donesenog lani, prenosi Hina.

Zabrana je dio višestrukih napora i pritisaka SAD-a usmjerenih protiv Huaweija, najvećeg proizvođača opreme za telekomunikacijske mreže na svijetu, kojeg Washington optužuje za špijunažu i krađu intelektualnog vlasništva.

Huawei je u više navrata negirao da ga kontroliraju kineska vlada, vojska ili obavještajne službe, a zbog ograničenja koja sadrži zakon o obrambenoj politici, kineska tvrtka je protiv američke Vlade podnijela i tužbu.

Taj zakon predviđa široku zabranu upotrebe federalnog novca za kupnju proizvoda od Huaweija, pri čemu se navodi zabrinutost za nacionalnu sigurnost. Uključuje zabranu izravne federalne kupnje opreme od Huaweija, a koja bi na snagu trebala stupiti ove godine.

Bez odgode ‘dramatično smanjenje’ ugovaratelja

No, iz Bijele kuće kažu da Vlada treba još dodatne dvije godine kako bi razradila pravila za drugi dio zakona, kojim se zahtijeva od dobavljača i trećih ugovornih strana da ograniče svoju kupnju i korištenje Huawei opreme.

“Radi se o osiguravanju toga da tvrtke koje posluju s američkom Vladom ili primaju savezne potpore i zajmove imaju vremena za povlačenje iz poslovanja s Huaweijem i drugim kineskim tehnološkim tvrtkama navedenim u obrambenom zakonu”, kazao je glasnogovornik Ureda za upravu i proračun Bijele kuće Jacob Wood.

Predstojnik ureda za upravu i proračun u Bijeloj kući Russell Vought ranije je prošlog tjedna u pismu zatražio od kongresnih vođa i potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea odgodu, napisavši kako bi ona osigurala “učinkovitu provedbu zabrane bez ugrožavanja željenih sigurnosnih ciljeva”.

S druge strane, ocjenjuje da bi bez odgode došlo do “dramatičnog smanjenja” broja tvrtki, odnosno ugovaratelja koji bi bili u stanju prodati američkoj Vladi potrebne proizvode.

‘Dodatno vrijeme za promišljanje’

Vought u pismu, koje je prvi objavio Wall Street Journal, traži da restrikcije za kupnju opreme tvrtke Huawei, nametnute vladinim agencijama te onima koji s državom sklapaju ugovore, započnu za četiri godine, a ne za dvije godine.

Odgoda bi omogućila “dodatno vrijeme za promišljanje povezanih potencijalnih utjecaja i mogućih rješenja”, navodi.

To zatraženo odgađanje ne bi zaustavilo niti utjecalo na posebni pravilnik američkog Ministarstva trgovine koje je uvrstilo Huawei na “crnu” listu, čime toj kineskoj tvrtki zabranjuje kupnju dijelova i opreme od američkih tvrtki bez odobrenja američke vlade.

Predsjednik Donald Trump također je prošlog mjeseca potpisao izvršni nalog kojim sprječava tvrtke iz SAD-a da koriste telekomunikacijsku opremu koju su proizvela poduzeća za koja se smatra da predstavljaju rizik po nacionalnu sigurnost.

Izvor: Agencije