Oglasi

Bijela kuća traži od Kube da bolje štiti diplomate

U tajanstvenim napadima, za koje SAD misli da su izvedeni pomoću zvučnih uređaja, stradale su 22 osobe u američkoj ambasadi u Havani.
SAD i Kuba su nakon 50 godina uspostavili diplomatske odnose koji su se pogoršali dolaskom TrumpaEPA

Bijela kuća je ocijenila da Kuba ne čini dovoljno kako bi spriječila napade na američke diplomate, ali nije optužila Havanu za izravnu umiješanost u te napade, javlja AFP.

"Mislimo da kubanska vlada može zaustaviti napade na naše diplomate", ocijenio je glavni tajnik Bijele kuće John Kelly na tiskovnoj konferenciji.

U tajanstvenim napadima, za koje američki dužnosnici misle da su izvedeni pomoću zvučnih uređaja, stradale su barem 22 osobe u američkom veleposlanstvu u Havani.

Posljednji napad se dogodio u kolovozu.

Pogoršanje odnosa nakon izbora Trumpa

Osobe izložene tim napadima patile su od "glavobolje i mučnine", ali su zadobile i "manje traumatske ozljede mozga i trajno su izgubile sluh", podsjeća francuska agencija.

Sjedinjene Države su nakon toga povukle više od polovice diplomatskog osoblja na Kubi i naredile izgon 15 kubanskih diplomata s američkog teritorija.

Nakon 50-godišnjeg prekida veza, SAD i Kuba su 2015. uspostavili diplomatske odnose koji su se pogoršali dolaskom predsjednika Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.