Oglasi

Bijela kuća: SAD neće isporučiti Turskoj avione F-35

Washington neće isporučiti avione jer je Ankara kupila ruski raketni sistem S-400, koji će služiti za 'otkrivanje tehnoloških tajni'.
Avion F-35 ne može koegzistirati s ruskom platformom za prikupljanje obavještajnih podatakaEPA

Sjedinjene Američke Države su potvrdile da neće isporučiti avione F-35 Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400, koji će služiti za "otkrivanje tehnoloških tajni", saopćila je Bijela kuća.

Washington će nastaviti sarađivati s Ankarom, "uprkos negativnom utjecaju interne operativnosti Turske" s NATO-om, dodaje se u saopćenju, prenosi Beta.

"F-35 ne može koegzistirati s ruskom platformom za prikupljanje obavještajnih podataka" koja će se koristiti za otkrivanje tehnoloških tajni, dodala je Bijela kuća.

Američko Ministarstvo odbrane je Turskoj dalo rok do 31. jula da odustane od ruskog raketnog sistema, jer će u suprotnom biti isključena iz programa za proizvodnju aviona F-35, u kojem je Turska učestvovala od njegovog pokretanja.

Isporuka počela 12. jula

Sjedinjene Američke Države su u više navrata upozorile Tursku da će nametnuti sankcije ovoj zemlji članici NATO-a i isključiti je iz programa borbenog aviona F-35 ako Ankara ne odustane od kupovine S-400.

Turska je odbila povući se uprkos pritisku SAD-a, rekavši da je kupovina odbrambenog sistema stvar nacionalnog suvereniteta.

Isporuka raketnog sistema S-400 iz Rusije u Tursku počela je 12. jula.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.