Bijela kuća proglašava pobjedu nad korona virusom

Donald Trump nastoji umanjiti posljedice pandemije nekoliko dana pred izbore (EPA)

Administracija Donalda Trumpa trijumfalno proglašava pobjedu nad pandemijom korona virusa, tjedan prije izbora i u momentu kada se broj zaraženih drastično povećava.

Ured Bijele kuće za znanost i tehnologiju objavio je da se “okončava pandemija COVID-19”, što je stavljeno na sami vrh dostignuća koja je predsjednik Trump postigao do sada.

Do ove objave, napisane u izvještaju na 62 strane, dolazi u trenutku kada se u Sjedinjenim Američkim Državama bilježe rekordni brojevi zaraženih korona virusom.

Trumpovoj administraciji se odaje priznanje zbog “odlučne akcije u angažiranju znanstvenika i zdravstvenih radnika iz akademske zajednice, industrije i vlade kako bi razumjeli, liječili i pobijedili bolest”.

Ova nevjerojatna i u potpunosti neistinita izjava dio je Trumpovih nastojanja da se umanje posljedice pandemije nekoliko dana pred izbore.

Na štetu svojih simpatizera

On sam ovih dana na predizbornim skupovima, u potpunosti neutemeljeno, ponavlja kako je došlo do prekretnice u borbi protiv bolesti, istodobno optužujući medije za širenje panike i lažnih informacija, kao i da se jedino fokusiraju na zarazu.

Oni koji simpatiziraju Trumpa, a koji dolaze na njegove skupove, vjeruju u ono što je notorna neistina, jer podržavaju sve što Trump kaže ili učini.

Čak i ako je to na njihovu vlastitu štetu.

Unatoč ovoj optimističnoj retorici Bijele kuće, medicinski stručnjaci upozoravaju da približavanjem zime zdravstvena kriza može postati opasnija i pogubnija.

Samo je prošlog tjedna postignut novi, tragični rekord od 83.000 novozaraženih u jednom danu, odnosno 70.000 u prosjeku u posljednjih sedam dana, što je najveći broj od početka pandemije.

U bolnicama se nalazi skoro 45.000 ljudi zaraženih korona virusom.

Prije mjesec dana u bolnicama je bilo oko 30.000 ljudi.

U priopćenju iz ureda Bijele kuće za znanost i tehnologiju se navodi kako je “istaknut samo dio dostignuća koje je postigla Trumpoova administracija u korist američkih građana”.

“Postigli smo rekordne rezultate i pod čelništvom predsjednika Trumpa znanost i tehnologija će nas i dalje inspirirati, ujedinjvati nas te voditi ka većem napretku.”

Rat protiv nauke i činjenica

U samom priopćenju se izričito ne kaže da je pandemija okončana – poručuje glasnogovornik Bijele kuće i dodaje – “da se htjelo istaknuti postignuća u borbi protiv pandemije”.

Od početka pandemije Trump nije bio u ratu protiv virusa, nego u ratu protiv znanosti i činjenica.

Često je umanjivao zdravstvenu opasnost, optuživao Kinu i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) za pandemiju, napadao je vodeće strujčnjake za infektivne bolesti te je ismijavao one koji nose zaštitne maske.

Poput demokratskog predsjedničkog kandidata Joe Bidena.

U Sjedinjenim Američkim Državama je do sada više od 8,7 milijuna osoba zaraženo korona virusom, a umrlo je oko 226.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera