Bijela kuća nema dokaze o vanzemaljcima

Mnogi naučnici vjeruju da, statistički gledano, postoji mogućnost života van Zemlje (EPA)

Bijela kuća je objavila kako ne posjeduje dokaze o postojanju života van planete Zemlje.

Administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame izdala je u ponedjeljak ovu neobičnu deklaracije u odgovor na opciju njene internet strance preko koje građani šalju peticije na koje zvaničnici moraju odgovoriti ukoliko peticija sakupi dovoljno potpisa.

U ovom slučaju više od 5.000 osoba je potpisalo peticiju kojom se traži od Bijele kuće da objavi saznanja vlade o bićima iz svemira, dok je još oko 12.000 osoba potpisalo drugu peticiju u kojoj se traži zvanična potvrda prisustva vanzemaljaca i njihovih kontakata s ljudima.

U odgovoru na peticije, Phil Larson iz odjela Bijele kuće za nauku i tehnologiju je napisao da američka vlada ne posjeduje dokaze o životu izvan Zemlje ili da su vanzemaljci kontaktirali bilo koju osobu sa Zemlje.

“Dodajemo kako ne postoji vjerodostojna informacija koja sugerira kako je bilo kakav dokaz o ovakvim događajima skriven od javnosti”, napisao je Larson.

Međutim, on nije potpuno okončao priču o susretima s vanzemaljcima, istakavši da mnogi naučnici i matematičari vjeruju da, statistički gledano, postoji mogućnost života van Zemlje među ogromnom broju zvijezda u svemiru, premda su šanse o kontaktima ljudi i vanzemaljaca veoma male.

Ovo nije prva peticija koja je primorala Bijelu kuću da se očituje o nekoj temi koja nije u žiži interesa javnosti od pokretanja internet stranice “We the People” u septembru.

Kada je pokrenuta stranica, Bijela kuća je obećala odgovor na svaku peticiju koja za 30 dana sakupi 5.000 ili više potpisa, ali je sada taj prag podigla na 25.000.

Izvor: Agencije