Bijela kuća ne da dokumente za opoziv Trumpa

Demokrate su u Kongresu pokrenuli postupak opoziva Donalda Trumpa (EPA)

Bijela kuća odbila je dostaviti dokumente za koja je izdan nalog a koji su ključni u istrazi za opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa, potvrdili su članovi Zastupničkog doma Kongresa, koji predvode istragu.

Prema Reutersu, na kojeg se poziva Tanjug, troje zastupnika – Adam Schiff, kao predsjednik Obavještajnog odbora, Eliot Engel, kao predsjednik Odbora za vanjske poslove, i Carolyn Maloney, kao vršiteljica dužnosti predsjednice Nadzornog odbora – obratili su se stoga pismom zamjeniku državnog tajnika Johnu Sullivanu.

Smatraju da odbijanje Bijele kuće “opstrukcija zakonitih funkcija Kongresa i istrage o opozivu”.

Navodi se kako su odbori prikupili dokaze o izravnoj povezanosti tih dokumenata, uključujući informacije od ogromnog značaja, s optužbama da je Trump zloupotrijebio moć za osobnu političku dobrobit, prenosi Reuters.

“Odbijanjem da predaju dokumente, među kojima je bilješka o naporima da se zaplaše zaposleni, kao i o komunikacijama u kojima je Trump od Ukrajine tražio političke istrage, State Department ukazuje na to da ti dokumenti podržavaju optužbe protiv predsjednika i drugih”, navodi se u pismu.

Ni Pentagon nije dao dokumente

Prethodno je Pentagon priopćio kako nije u mogućnosti izdati dokumente odboru Zastupničkog doma Kongresa, navodeći kao razlog “pravna i praktična pitanja”, prenosi Reuters.

U dokumentu, u koji je agencija imala uvid, Pentagon navodi kako Zastupnički dom nema rezoluciju kojom bi se odobrila istraga o predsjedniku, kao i da ne može napraviti dokumente za osam dana, koliko traje sudski rok.

Demokrati su u Kongresu pokrenuli postupak opoziva Trumpa, optuživši ga da je od Ukrajine tražio pomoć kako bi se ukaljao ugled Josepha Bidena, trenutno vodećeg među demokratskim kandidatima za predsjedničku nominaciju 2020. godine.

Izvor: Agencije