Oglasi

Bijela kuća nastavlja sa nominacijom Allena

Washington će nastaviti sa procedurom imenovanja generala Johna Allena na funkciju komandanta NATO-a u Evropi.
John Allen je oslobođen optužbi za nedolično ponašanjeReuters

Američki predsjednik Barack Obama će nastaviti proceduru nominacije generala Johna Allena na mjesto komandanta NATO-a u Evropi, nakon što je oslobođen optužbi da je umiješan u seks skandal zbog kojeg je direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) David Petraeus podnio ostavku u novembru prošle godine, saopćili su zvaničnici, prenosi Tanjug.

"Istraga je sada završena i procedura imenovanja generala Allena na funkciju komandanta NATO-a u Evropi se nastavlja. Nadamo se da će je senat pravovremeno razmotriti", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Generalni inspektor Ministarstva odbrane amnestirao je Allena, sada glavnokomandujućeg snaga u Afganistanu po pitanju mailova poslatih Jill Kelly, osobi zbog koje je Petareus izgubio svoje mjesto.

'Neadekvatna poruka'

Američki Federalni istražni biro (FBI) otkrio je mailove Allena tokom istrage o Petraeusu, a zvaničnici odbrane su rekli da je ton poruka bio "moguće neadekvatan" i mogao kršiti pravila koja se odnose na vojne oficire, navodi AFP.

Zvaničnici su prvobitno govorili o cifri od 25.000 do 30.000 stranica korespondencije između Kellyjeve i Allena, ali su kasnije saopćili da se istraga fokusirala na nekoliko stotina mailova.

Skandal je izbio nakon što je Allen nominiran za preuzimanje dužnosti glavnokomandujućeg NATO snaga u Evropi, pa je cijela procedura tada zaustavljena, podsjeća francuska agencija.

Izvor: Agencije