Oglasi

Bijela kuća korigira Trumpa: Prijetnja Rusije i dalje postoji

Prethodno je američki predsjednik izjavio kako se SAD više ne nalazi na meti Moskve.
Naši odnosi sa Turskom u ovom trenutku nisu dobri, kazao je TrumpEPA - Arhiva

Bela kuća je saopštila u sredu da predsednik SAD-a Donald Trump veruje da će se američki izbori ponovo naći na meti Rusije i objavila da "pretnja i dalje postoji".

Agencija AP navodi da je ova izjava portparolke Bele kuće Sarah Sanders usledila svega nekoliko sati nakon što je izgledalo da Trump negira to da se SAD i dalje nalaze na meti Rusije, uprkos upozorenjima koje je nedavno uputio njegov zvaničnik zadužen za rukovođenje tajnim službama.

Trump je upitan ranije u sredu, po okončanju sastanka njegovog kabineta, da li se SAD i dalje nalaze na meti Rusije, na šta je šef Bele kuće kratko odgovorio "ne".

'Putin nije sretan zbog toga'

AP navodi da Trump nije kazao ništa više o pretnji iz Moskve, rekavši novinarima samo da "nijedan predsednik nije bio tako oštar prema Rusiji" i navodeći kao primere američke sankcije protiv Rusije i proterivanje navodnih ruskih špijuna iz SAD-a.

Tramp je dodao da Putin "to razume i nije srećan zbog toga".

AP navodi da je Trump sazvao sastanak kabineta nakon sastanka koji je sa Putinom imao na samitu u Helsinkiju.

Sanders je na brifingu u Beloj kući kazala da je Trump rekao "ne" odgovorajući istovremeno na više pitanja i dodala da on veruje da će se američki izbori ponovo naći na meti Rusije, kao i da Trump preduzima korake da osigura da se to više nikada ne dogodi.

'Rusija najagresivniji faktor'

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi SAD-a Dan Coats upozorio je prošlog vikenda da je pretnja od sajber napada na SAD sve veća i da se "ponovo pale crvene lampice", skoro dve decenije posle napada 11. septembra 2001. godine, preneo je Glas Amerike.

"Rusija, Kina, Iran i Severna Koreja na dnevnoj bazi napadaju računare u federalnim, državnim ili lokalnim vladinim agencijama, korporacijama i akademskim institucijama", rekao je šef obaveštajnih službi SAD-a.

Coats je kazao da je od te četiri zemlje Rusija najagresivniji faktor.

On je ovo rekao u u govoru na Hudson institute, nakon što je američko Ministarstvo pravde objavilo novu optužnicu protiv 12 Rusa koji su hakovali kompjutere demokrata i kandidatkinje Hillary Clinton i tako se mešali u američke predsedničke izbore pre dve godine.

Navodi se da je Coats upozorio da je "sve veća opasnost od sajber napada stranih država koji može da razori kritičnu američku infrastrukturu".

'Ponovo se pale crvene lampice'

Sajber napade je povezao sa "alarmirajućim aktivnostima" koje su američke obaveštajne agencije detektovale pre napada Al-Kaide, 11. septembra 2001. godine.

"Pale se crvene lampice. Posle dve decenije, kažem da se ponovo pale crvene lampice", rekao je Coats.

On je kazao da američka vlada još nije detektovala nove ruske napade na biračka mesta i baze podataka birača poput onih pre izbora 2016. godine.

"Ipak, jasno nam je da smo samo jedan klik udaljeni od slične situacije", ocenio je Coats.

Lažni nalozi na društvenim mrežama

Glas Amerike navodi da je Coats rekao da istovremeno pojedini akteri u Rusiji koji su se mešali u izbore ponovo koriste lažne naloge na društvenim mrežama kako bi širili lažne informacije i podsticali političke podele u SAD-u.

Coats je naveo pojedince povezane sa agencijom za istraživanje na internetu iz Sankt Peterburga, čiji su članovi već naznačeni u optužnici specijalnog tužioca Roberta Muellera.

"Kina je primarno fokusirana na krađu vojnih i industrijskih tajni i ima mogućnosti koje Rusija nema", ocenio je Coats i ponovio da je cilj Moskve da uništi američke vrednosti i demokratske institucije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.